Citrónovo – pistáciový koláč s ricottou


Čerstvá citrónová šťáva a kůra, mleté pistácie, špetka kardamomu a jemná ricotta. Kombinace chutí, které společně fungují naprosto perfektně a výsledkem je svěží a krásně vláčný koláč. Příprava je navíc velmi jednoduchá a rychlá – to v těchto dnech oceňuji ze všeho nejvíc, haha.

Napadá mě, že by se těsto dalo nalít i do bábovkové formy, krém z ricotty a zakysané smetany je už jen takovou třešničkou, ale za to skvělou! Věřím, že vám tento koláč bude chutnat stejně tak jako mně, vyzkoušejte.

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 60 g mletých pistácií
  • 150 g třtinového cukru
  • 1/2 kypřicího prášku
  • špetka kardamomu
  • špetka soli
  • 1 hrnek oleje (objem hrnku 250 ml)
  • 1/2 hrnku mléka
  • 3 vejce
  • citrónová šťáva ze 2 citrónů
  • citrónová kůra z 1 citronu

Krém:

  • 200 g ricotty
  • 60 g zakysané smetany
  • 60 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • kůra a šťáva z 1/2 citrónu

+ nasekané pistácie na ozdobení, plátky citrónu (případně kandovaný citron)

Postup:

  1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Za stálého šlehání postupně pomalu přilévejte do směsi olej, přidejte šťávu z citrónu, kůru a na závěr prošlehejte.
  2. Smíchejte mouku prosypanou přes síto s kypřicím práškem, přidejte mleté pistácie, špetku soli a kardamomu. Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a míchejte. Do tuhého těsta pomalu přidávejte mléko (těsto nesmí být moc husté ani řidké).
  3. Na dno dortové formy o průměru 22 cm vložte pečící papír. Do formy nalijte těsto.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 35 minut. Nechte zcela vychladit.
  5. Připravte si krém – vyšlehejte ricottu s cukry a postupně do krému přidávejte zakysanou smetanu. Po kapkách přidávejte citrónovou šťávu a na závěr vmíchejte citrónovou kůru.
  6. Na vychladlý koláč naneste vrstvu krému, zasypte pistáciemi anebo případně ozdobte dle vlastní fantazie.

Napsat komentář