Čerstvá citrónová šťáva a kůra, mleté pistácie, špetka kardamomu a jemná ricotta. Kombinace chutí, které společně fungují naprosto perfektně a výsledkem je svěží a krásně vláčný koláč. Příprava je navíc velmi jednoduchá a rychlá – to v těchto dnech oceňuji ze všeho nejvíc, haha.
Napadá mě, že by se těsto dalo nalít i do bábovkové formy, krém z ricotty a zakysané smetany je už jen takovou třešničkou, ale za to skvělou! Věřím, že vám tento koláč bude chutnat stejně tak jako mně, vyzkoušejte.
Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 60 g mletých pistácií
- 150 g třtinového cukru
- 1/2 kypřicího prášku
- špetka kardamomu
- špetka soli
- 1 hrnek oleje (objem hrnku 250 ml)
- 1/2 hrnku mléka
- 3 vejce
- citrónová šťáva ze 2 citrónů
- citrónová kůra z 1 citronu
Krém:
- 200 g ricotty
- 60 g zakysané smetany
- 60 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- kůra a šťáva z 1/2 citrónu
+ nasekané pistácie na ozdobení, plátky citrónu (případně kandovaný citron)
Postup:
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Za stálého šlehání postupně pomalu přilévejte do směsi olej, přidejte šťávu z citrónu, kůru a na závěr prošlehejte.
- Smíchejte mouku prosypanou přes síto s kypřicím práškem, přidejte mleté pistácie, špetku soli a kardamomu. Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a míchejte. Do tuhého těsta pomalu přidávejte mléko (těsto nesmí být moc husté ani řidké).
- Na dno dortové formy o průměru 22 cm vložte pečící papír. Do formy nalijte těsto.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 35 minut. Nechte zcela vychladit.
- Připravte si krém – vyšlehejte ricottu s cukry a postupně do krému přidávejte zakysanou smetanu. Po kapkách přidávejte citrónovou šťávu a na závěr vmíchejte citrónovou kůru.
- Na vychladlý koláč naneste vrstvu krému, zasypte pistáciemi anebo případně ozdobte dle vlastní fantazie.