Recept na koláč, který se dá krásně přizpůsobit sezóně, chutím i ingrediencím, které máte zrovna po ruce. A možná tak si připomenout i chuť léta v lednu, haha.
Koláč, který si určitě zamilujete, protože je velmi jednoduchý a rychlý. Díky zakysané smetaně je těsto krásně vláčné. Olivový olej přidá chuti jistý šmrnc a už záleží jen na vás jaké ovoce či ingredience přidáte – vanilka, skořice, drobenka, ořechy.
Já jsem tentokrát použila zásobu domácích mražených meruněk. Přidala jsem vanilkový cukr a místo drobenky použila jen plátky mandlí. Po vánočním cukroví příjemná změna. Vyzkoušejte, nebudete litovat.
Ingredience:
- 135 g polohrubé mouky
- 90 třtinového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 200 g zakysané smetany (pokojové teploty)
- 1 vejce
- 90 g olivového oleje
- 1 balení kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- 10 meruněk (případně ovoce dle chuti)
- hrst plátků mandlí
+ máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na pocukrování
Postup:
- Připravte si koláčovou formu (průměr 22-24 cm) – vymažte ji máslem a vysypte moukou. Předehřejte troubu na 180°C.
- V míse smíchejte polohrubou mouku se špetkou soli a kypřicím práškem.
- V jiné míse prošlehejte třtinový i vanilkový cukr s vejcem, postupně přidávejte olej a nakonec zašlehejte zakysanou smetanu.
- Do tekuté směsi zamíchejte suchou a pořádně promíchejte. Vznikne hladké, lité těsto.
- Do připravené formy nalijte těsto, rovnoměrně naneste ovoce (meruňky z mrazáku byly jen lehce povolené, může být i zmrzlé ovoce).
- Na ovoce nasypte plátky mandlí – můžete posypat lehce třtinovým cukrem a na ovoce dát kousíček másla (nemusí být).
- Pečte v předehřáté troubě cca 25 minut – než koláč zezlátne, propečnost otestujte suchou špejlí.