Vaječný koňak / Eggnog


Can you smell the vanilla and nutmeg? The most beautiful and fragrant time of the year is here, and I am really looking forward to sipping eggnog while baking cookies or Christmas sweet bread, wrapping presents or decorating the tree with loved ones. How should I say, eggnog is such a Christmas miracle that unites and it is definitely another symbol of Czech Christmas.

IMG_5130

Come with me to prepare a slightly untraditional traditional egg cognac. With real vanilla, a pinch of nutmeg and white rum.

This recipe was created in collaboration with Czech centers that promote the Czech Republic abroad. And what exactly are the Czech Centers? It is a contributory organization of the Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic. They connect the presentation of our country, for example in the field of culture and tourism. The network of foreign representations of the Czech Republic is an active tool in the field of public diplomacy.

A few tips before you start preparing:

In general, with all recipes, the better the quality of the ingredients, the better the result, and this is doubly true with eggnog. 

Good quality alcohol, cream and whole milk, eggs (preferably domestically sourced), true vanilla = perfect result.

Work sterile – take real care to keep everything perfectly sterile and clean so that your eggnog doesn’t go off.

IMG_5133

Ingredients:

  • 500 g cream (30%)
  • 250 ml whole milk
  • 8 egg yolks from L-sized eggs
  • 20 g vanilla sugar
  • 60 g caster sugar
  • 1 vanilla pod (seeds)
  • pinch of nutmeg
  • pinch of salt
  • 155 g of rum (you can use classic Czech style rum the so-called Tuzemský rum, but you can also use a better quality rum or white rum like I used in this recipe – white rum makes the eggnog smoother and if you prefer a less alcoholic version, you are welcome to use a little bit less rum)

Method:

  1. Beat the egg yolks in a large bowl with the vanilla and caster sugar until it forms light and fluffy foam.
  2. Heat and stir the milk, cream, vanilla bean seeds, a pinch of salt and a pinch of freshly grated nutmeg in a heavy-bottomed saucepan – do not boil, bring just below boiling point (stir constantly to prevent milk skin). You can also put the rest of the vanilla pod in the pot to heat along with the cream mixture (after the mixture can be strained).
  3. When the cream mixture almost boils, remove the pot from the stove and place it next to the bowl with the egg yolk foam. Very carefully, gradually add a ladleful of the hot cream mixture to the egg yolks, whisking on low speed using a hand mixer – this is all about even temperatures, if you pour the hot mixture too quickly and carelessly into the whisked yolks, the whole mixture will curdle (and you don’t want that!). Gradually add more and more liquid and keep whisking until half of the mixture has been put into the egg yolk foam. Pour this egg yolk mixture back in with the rest of the liquid and heat to about 80°C over a low heat (and stir) – a thermometer is definitely useful, but if you haven’t got one, you can do without it. The mixture must not boil, but must thicken slightly. 
  4. Now strain the cooked mixture into another container/pot and allow to cool completely, stirring occasionally.
  5. Add the rum to the cooled mixture, stir and fill a pre-prepared (sterile) tightly capped glass bottle. Store in a dark, cool place (refrigerator is best). Thanks to the alcohol, the cognac will keep for a couple of weeks in the fridge.

IMG_5129

Translation of the recipe and method: J. Seidlová

Přátelé, cítíte tu vůni vanilky a muškátového oříšku? Nejkrásnější a nejvoňavější období z celého roku máme tady a už se neskutečně těším na usrkávání vaječného koňaku při pečení cukroví nebo vánočky, balení dárků nebo zdobení stromečku společně s blízkými. Jak bych to jen řekla, vaječný koňak je totiž takový vánoční zázrak, který spojuje a je to zcela určitě další symbol českých Vánoc.

Pojďte si společně se mnou připravit lehce netradičně tradiční vaječný koňak. S pravou vanilkou, špetkou muškátového oříšku a bílým rumem. 

Tento recept vznikl ve spolupráci s Českými centry, které propagují Českou republiku v zahraničí. A co ta Česká centra vlastně jsou? Jedná se o příspěvkovou organizaci Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Propojují prezentaci naší země například v oblasti kultury a cestovního ruchu. Síť zahraničních zastoupení ČR je aktivním nástrojem v oblasti veřejné diplomacie.

Pár tipů, než začnete s přípravou:

Obecně u všech receptů platí, čím kvalitnější vstupní suroviny, tím kvalitnější výsledek a u vaječného koňaku to platí dvojnásob. 

Kvalitní alkohol, smetana i plnotučné mléko, vajíčka (nejlépe domácí), pravá vanilka = dokonalý výsledek.

Pracujte sterilně – dejte si skutečně záležet, aby vše bylo perfektně sterilní a čisté, aby se vám koňak nezkazil.

Směs:

  • 500 g smetany ke šlehání (30 %)
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 8 žloutků z vajec o velikosti L
  • 20 g vanilkového cukru
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk (semínka)
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 155 g rumu (lze použít klasický tuzemský rum, ale i kvalitnější rum či rum bílý, jako jsem použila v receptu já – díky bílému rumu je koňak jemnější a pokud preferujete méně alkoholický koňak, určitě přidejte o něco méně rumu)

Postup:

  1. Žloutky vyšlehejte ve větší míse společně s vanilkovým i krupicovým cukrem do světlé nadýchané pěny.
  2. Mléko, smetanu, semínka z vanilkového lusku, špetku soli a špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku zahřívejte a míchejte v hrnci s těžkým dnem – nevařte, přiveďte těsně pod bod varu (za stálého míchání, aby se nevytvořil škraloup). Do hrnce můžete dát i zbytek vanilkového lusku, který se bude zahřívat společně se smetanovou směsí (poté se směs přecedí).
  3. V momentě, kdy je smetanová směs téměř uvařená, stáhněte hrnec z plotny a dejte si jej k míse se žloutkovou pěnou. Do žloutků velmi opatrně postupně přidávejte sběračku horké smetanové směsi a šlehejte na nízké otáčky – jde nám o vyrovnání teplot, pokud do vyšlehaných žloutků nalijete příliš rychle a neopatrně horkou směs, celá směs se srazí (a to nechcete!). Postupně přidávejte více a více tekutiny, dokud zbyde zhruba polovina tekutiny.  Stále šlehejte. Tuto žloutkovou směs nalijte zpět ke zbytku tekutiny a na mírném plamenu zahřívejte asi na 80 °C (a míchejte) – určitě se hodí teploměr, ale pokud nemáte, zvládnete to i bez teploměru. Směs se nesmí vařit, ale musí lehce zhoustnout. 
  4. Uvařenou směs nyní přeceďte do jiné nádoby / hrnce a za občasného míchání nechte zcela vychladnout.
  5. Do vychladlé směsi přilijte rum, promíchejte a naplňte předem připravenou (sterilní) skleněnou, dobře uzavíratelnou láhev. Skladujte v temnu a chladu (v lednici nejlépe). Díky alkoholu koňak vydrží v lednici i pár týdnů.

Napsat komentář