Můj narozeninový dort (dortíky) s nádechem podzimu – perníkové těsto, švestkový krém, ozdobený podzimním ovocem. Dortík, který překonal má očekávání a naplnil představy o dokonalém narozeninovém dortu.
Narozeniny mám ráda a slavit je na konci srpna je vážně super, je to takové rozloučení se s létem a vítání podzimu. A upřímně si myslím, že to vítání podzimu se mi letos vydařilo báječně.
Korpus jsem pekla podle receptu z blogu Avec Plaisir, recept je velmi jednoduchý. Měla jsem jasnou představu, jakousi vizi mini dortíků. Potřebovala jsem tedy nízký plát těsta, a proto jsem těsto pekla na velkém plechu. Můžete samozřejmě péct i v dortové formě jako autorka receptu.
Na krém jsem si den předem připravila švestkový rozvar, který jsem propasírovala a nechala do druhého dne chladit v lednici.
Perníkové těsto: (4 dortíčky + těsto mi zbylo i na cake pops)
- 100 g hladké mouky
- 80 g hnědého cukru
- 50 ml oleje
- 3 vejce ((bílky, žloutky zvlášť)
- 1/2 kypřicího prášku
- 2 lžičky kakaa
- 1 lžička perníkového koření
Švestkový rozvar: (doporučuji připravit předem)
- cca 10 zralých švestek
- 1 velká lžíce hnědého cukru (záleží na sladkosti ovoce)
- 1 lžička skořice
Krém:
- 250 g mascarpone
- 2-3 lžíce zakysané smetany (cca 14%)
- 2-3 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
- propasírovaný švestkový rozvar
+ čerstvé ovoce na ozdobu (švestky, fíky, hroznové víno)
Postup:
- Připravte si švestkový rozvar – do menšího kastrůlku dejte kousky švestek, zasypte je cukrem, skořicí a vařte na mírném ohni asi 10 minut. Propasírujte přes sítko – vznikne hustá tekutina, nechte zcela vychladnout (nejlépe přes noc).
- Připravte si korpus – do menší misky prosejte mouku a kakao, přidejte špetku soli, kypřicí prášek, perníkové koření a pořádně promíchejte. Dejte stranou.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Do pěny pomalu zašlehejte olej.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu – nejdříve šlehejte na menší otáčky, postupně výkon mixéru zvyšujte.
- Do žloutkové pěny opatrně vmíchejte suchou směs, poté opatrně vmíchejte sníh z bílků.
- Těsto rozetřete (rovnoměrně) na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 8 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout. Pomocí „vykrajovátka“ nebo malé dortové formičky si připravte jednotlivá kolečka.
- Připravte si krém – mascarpone vyšlehejte společně se zakysanou smetanou a cukrem. Do krému zamíchejte hustý švestkový rozvar (nechte si pár lžiček rozvaru na promazání plátů). Pozor, krém nesmí být moc tekutý.
- Sestavte dortíky – jednotlivá korpusová kolečka pomažte lehce švestkovým rozvarem, naneste krém a přiklopte dalším korpusovým kolečkem. Ozdobte ovocem nebo dle fantazie.