Kynuté těsto plněné čokoládou a máslem, zasypané pistáciemi. Po upečení potřené rozpuštěným máslem a medem. Krásně nadýchané a voňavé. Vynikající ještě vlažné, ale i druhý den k snídani. To jsou čokoládové motance.
Skořicové uzlíky (motance) miluje celý svět, čokoládové motance s pistáciemi jistojistě bude milovat také celý svět! Na nic nečekejte a rovnou se vrhněte do pečení! A upečte si rovnou i ty skořicové, nebudete litovat!
Ingredience: (cca 10 menších motanců)
- 280 g celozrnné špaldové mouky
- 35 g třtinového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 35 g rozpuštěného másla
- 125 ml mléka
- 10 g čerstvého droždí (1/2 sáčku sušeného droždí)
Náplň:
- 80 g čokolády (v receptu jsem použila hořkou čokoládu – víc jak 70% kakaa, pokud nemáte rádi hořkou čokoládu, použijte jinou, případně přidejte k čokoládě a máslu trochu cukru)
- 30 g másla
- hrst sekaných pistácií
+ 1 rozšlehané vejce na potření vykynutých bochánků, třtinový cukr na posypání + 1 lžíce medu a 1 lžíce másla (společně nechat rozpustit)
Postup:
- Do menší misky nalijte asi 30 ml vlažného mléka, přidejte droždí a lžičku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte lehce vychladnout.
- Do zadělávací mísy domácí pekárny dejte mouku, přidejte sůl, zbytek cukru i vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo.
- Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – zapněte program na přípravu kynutého těsta. (Program jsem pustila dvakrát, aby těsto kynulo 2 hodiny). Samozřejmě těsto můžete zpracovat klasicky ručně nebo v hnětacím robotu a nechat kynout pod utěrkou asi dvě hodiny. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí.
- Předehřejte troubu na 180° C.
- Připravte si náplň – ve vodní lázni rozpusťte máslo společně s čokoládou. Nechte lehce vychladnout.
- Nasekejte pistácie.
- Vykynuté těsto rozválejte (pokud se těsto lepí, podsypávejte moukou) na poměrně tenký plát obdélníkového rozměru. Na plát naneste rovnoměrně čokoládovou náplň, lehce zasypte sekanými pistáciemi a plát přehněte na třetiny.
- Složené těsto nakrájejte na jednotlivé proužky silné 1-2cm. Každý proužek lehce natáhněte a smotejte do jednoho směru. Rolku si pak dvakrát obtočte kolem prstů a konec strčte vrchem doprostřed.
- Jednotlivé uzlíky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem, nechte dostatečné rozestupy. Uzlíky potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte třtinovým cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě cca 10 – 12 minut (samozřejmě záleží na velikosti, upečené uzlíky mají zlatavou barvu). Po upečení ještě teplé motance pomažte rozpuštěným máslem s medem. Nechte lehce vychladnout a můžete se do nich pustit.