Kynuté čokoládové motance s pistáciemi

dne

Kynuté těsto plněné čokoládou a máslem, zasypané pistáciemi. Po upečení potřené rozpuštěným máslem a medem. Krásně nadýchané a voňavé. Vynikající ještě vlažné, ale i druhý den k snídani. To jsou čokoládové motance.

Skořicové uzlíky (motance) miluje celý svět, čokoládové motance s pistáciemi jistojistě bude milovat také celý svět! Na nic nečekejte a rovnou se vrhněte do pečení! A upečte si rovnou i ty skořicové, nebudete litovat!

Ingredience: (cca 10 menších motanců)

  • 280 g celozrnné špaldové mouky
  • 35 g třtinového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 35 g rozpuštěného másla
  • 125 ml mléka
  • 10 g čerstvého droždí (1/2 sáčku sušeného droždí)

Náplň:

  • 80 g čokolády (v receptu jsem použila hořkou čokoládu – víc jak 70% kakaa, pokud nemáte rádi hořkou čokoládu, použijte jinou, případně přidejte k čokoládě a máslu trochu cukru)
  • 30 g másla
  • hrst sekaných pistácií

+ 1 rozšlehané vejce na potření vykynutých bochánků, třtinový cukr na posypání + 1 lžíce medu a 1 lžíce másla (společně nechat rozpustit)

Postup:

  1. Do menší misky nalijte asi 30 ml vlažného mléka, přidejte droždí a lžičku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte lehce vychladnout.
  2. Do zadělávací mísy domácí pekárny dejte mouku, přidejte sůl, zbytek cukru i vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo.
  3. Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – zapněte program na přípravu kynutého těsta. (Program jsem pustila dvakrát, aby těsto kynulo 2 hodiny). Samozřejmě těsto můžete zpracovat klasicky ručně nebo v hnětacím robotu a nechat kynout pod utěrkou asi dvě hodiny. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí.
  4. Předehřejte troubu na 180° C.
  5. Připravte si náplň – ve vodní lázni rozpusťte máslo společně s čokoládou. Nechte lehce vychladnout. 
  6. Nasekejte pistácie.
  7. Vykynuté těsto rozválejte (pokud se těsto lepí, podsypávejte moukou) na poměrně tenký plát obdélníkového rozměru. Na plát naneste rovnoměrně čokoládovou náplň, lehce zasypte sekanými pistáciemi a plát přehněte na třetiny.
  8. Složené těsto nakrájejte na jednotlivé proužky silné 1-2cm. Každý proužek lehce natáhněte a smotejte do jednoho směru. Rolku si pak dvakrát obtočte kolem prstů a konec strčte vrchem doprostřed.
  9. Jednotlivé uzlíky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem, nechte dostatečné rozestupy. Uzlíky potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte třtinovým cukrem.
  10. Pečte v předehřáté troubě cca 10 – 12 minut (samozřejmě záleží na velikosti, upečené uzlíky mají zlatavou barvu). Po upečení ještě teplé motance pomažte rozpuštěným máslem s medem. Nechte lehce vychladnout a můžete se do nich pustit.

Napsat komentář