Petrželový koláč s krémem z tvarohu a arašídového másla skvěle konkuruje mrkváči, který všichni zbožňují. Mrkvový koláč (dort) patří společně s cheesecakem mezi nejoblíbenější dezerty a určitě je na prvních příčkách oblíbenosti zcela zaslouženě. Mrkváč je prostě dokonalý, ale co takhle zkusit mrkev nahradit jinou kořenovou zeleninou?
Petržel má mnohem výraznější chuť, koláč je krásně nadýchaný, vláčný a možná i lehce pikantní. Skvěle si rozumí s celozrnnou moukou, medem a skořicí. Krém z tvarohu a arašídového másla už je jen chuťovkou navíc, koláč je skvělý i bez krému.
Těsto:
(dortová / koláčová forma o průměru cca 20-22 cm)
- 135 g celozrnné špaldové mouky
- 30 g mandlové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 vrchovatá lžička mleté skořice
- špetka soli
- 2 vejce
- 65 g třtinového cukru (lze nahradit také medem)
- 65 g medu (tekutého)
- 125 ml olivového oleje
- 120 g oloupané a jemně nastrouhané petržele
- 80 g oloupaného a jemně nastrouhaného jablíčka
+ máslo (vyzkoušeno s máslem bez laktózy), nesolené arašídy na ozdobu
Krém:
- 250 g polotučného tvarohu (vyzkoušeno s tvarohem bez laktózy)
- 2 lžíce arašídového (hladkého) másla
- 2 lžíce javorového sirupu (případně dle chuti)
Postup:
- Připravte si formu – vymažte máslem. Nastrouhejte na jemno petržel a jablíčko.
- Ve velké míse smíchejte mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Promíchejte a nechte stranou.
- V jiné míse vyšlehejte vejce společně s cukrem a medem do pěny. Pomalu a po částech zašlehávejte olej.
- Do tekuté směsi přisypávejte moučnou směs, promíchejte do hladka. Na závěr do těsta přimíchejte nastrouhanou peteržel s jablkem.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě na 170° C asi 35 minut (otestujte špejlí). Upečený koláč nechte zcela vychladnout.
- Připravte si krém – tvaroh vyšlehejte s arašídovým máslem a sirupem. Naneste na koláč a zasypte sekanými (nesolenými) arašídy.