Petrželový koláč s krémem z arašídového másla


Petrželový koláč s krémem z tvarohu a arašídového másla skvěle konkuruje mrkváči, který všichni zbožňují. Mrkvový koláč (dort) patří společně s cheesecakem mezi nejoblíbenější dezerty a určitě je na prvních příčkách oblíbenosti zcela zaslouženě. Mrkváč je prostě dokonalý, ale co takhle zkusit mrkev nahradit jinou kořenovou zeleninou?

IMG_3754

Petržel má mnohem výraznější chuť, koláč je krásně nadýchaný, vláčný a možná i lehce pikantní. Skvěle si rozumí s celozrnnou moukou, medem a skořicí. Krém z tvarohu a arašídového másla už je jen chuťovkou navíc, koláč je skvělý i bez krému.

IMG_3751

Těsto:

(dortová / koláčová forma o průměru cca 20-22 cm)

  • 135 g celozrnné špaldové mouky
  • 30 g mandlové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku 
  • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 65 g třtinového cukru (lze nahradit také medem)
  • 65 g medu (tekutého)
  • 125 ml olivového oleje
  • 120 g oloupané a jemně nastrouhané petržele
  • 80 g oloupaného a jemně nastrouhaného jablíčka

+ máslo (vyzkoušeno s máslem bez laktózy), nesolené arašídy na ozdobu

Krém:

  • 250 g polotučného tvarohu (vyzkoušeno s tvarohem bez laktózy)
  • 2 lžíce arašídového (hladkého) másla
  • 2 lžíce javorového sirupu (případně dle chuti)

Postup:

  1.  Připravte si formu – vymažte máslem. Nastrouhejte na jemno petržel a jablíčko.
  2. Ve velké míse smíchejte mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Promíchejte a nechte stranou.
  3. V jiné míse vyšlehejte vejce společně s cukrem a medem do pěny. Pomalu a po částech zašlehávejte olej.
  4. Do tekuté směsi přisypávejte moučnou směs, promíchejte do hladka. Na závěr do těsta přimíchejte nastrouhanou peteržel s jablkem.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě na 170° C asi 35 minut (otestujte špejlí). Upečený koláč nechte zcela vychladnout.
  6. Připravte si krém – tvaroh vyšlehejte s arašídovým máslem a sirupem. Naneste na koláč a zasypte sekanými (nesolenými) arašídy.

IMG_3753

 

Napsat komentář