Bábovka s vaječným likérem a malinovým pyré patří mezi mé další experimenty. Těsto je krásně vláčné a při zakousnutí hned rozpoznáte chuť koňaku i šťavnatých malin.
Sbírka receptů na bábovky se na blogu stále rozrůstá a jsem přesvědčená, že dalších pár receptů ještě přidám. Pro bábovky mám slabost. Jsou velmi jednoduché na přípravu, jsou krásné a dá se s nimi skvěle experimentovat.
Původní recept, který mám od své bývalé kolegyně (díky Bello!), je na velikonočního beránka s vaječným likérem, ale samozřejmě můžete těsto nalít i do bábovkové formy. Mramorování s malinovým pyré byla zkouška na „ostro“, která dopadla na jedničku. V neděli odpoledne jsem bábovku upekla, nafotila se a .. v pondělí ráno už bábovka nebyla.
Těsto:
- 150g polohrubé mouky
- 80 g kukuřičné škrobové moučky
- 150 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr (příp. semínka z vanilkového lusku dle chuti)
- 5 vajec
- 100 ml rostlinného oleje
- 200 ml vaječného likéru
+ máslo, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání po upečení
Malinové pyré:
- 180 g mražených malin
- 2 – 3 lžíce třtinového cukru
- semínka z vanilkového lusku (1/4)
POSTUP:
- Připravte si malinové pyré – do menšího hrnce dejte maliny, zasypte cukrem a přidejte semínka z vanilkového lusku (můžete přidat i zbytek lusku). Maliny nechte rozvařit, trvá to cca 10 minut. Propasírujte přes sítko do malé misky, nechte vychladnout.
- Bábovkovou formu (koláčovou/chlebíčkovou) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Předehřejte troubu na 180°C.
- Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukry a vanilkou do světlé pěny. Pomalu do směsi zašlehávejte olej a vaječný likér.
- Do mokré směsi přidejte prosátou mouku, kukuřičnou moučku a kypřicí prášek. Těsto důkladně promíchejte.
- Do připravené formy nalijte část těsta, poté do formy nalijte malinové pyré a na závěr do formy nalijte zbytek těsta. Vznikne mramorování.
- Pečte v předehřáté troubě cca 50 – 60 minut, propečenost otestujte případně špejlí.
- Upečenou bábovku nechte zcela vychladnout, podávejte pocukrovanou moučkovým cukrem.