Koňaková bábovka s malinovým mramorováním


Bábovka s vaječným likérem a malinovým pyré patří mezi mé další experimenty. Těsto je krásně vláčné a při zakousnutí hned rozpoznáte chuť koňaku i šťavnatých malin.

IMG_3774

 

IMG_3771

 

Sbírka receptů na bábovky se na blogu stále rozrůstá a jsem přesvědčená, že dalších pár receptů ještě přidám. Pro bábovky mám slabost. Jsou velmi jednoduché na přípravu, jsou krásné a dá se s nimi skvěle experimentovat.

IMG_3775

Původní recept, který mám od své bývalé kolegyně (díky Bello!), je na velikonočního beránka s vaječným likérem, ale samozřejmě můžete těsto nalít i do bábovkové formy. Mramorování s malinovým pyré byla zkouška na „ostro“, která dopadla na jedničku. V neděli odpoledne jsem bábovku upekla, nafotila se a .. v pondělí ráno už bábovka nebyla.

IMG_3777

Těsto:

  • 150g polohrubé mouky
  • 80 g kukuřičné škrobové moučky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr (příp. semínka z vanilkového lusku dle chuti)
  • 5 vajec
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 200 ml vaječného likéru

+ máslo, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání po upečení

Malinové pyré:

  • 180 g mražených malin
  • 2 – 3 lžíce třtinového cukru
  • semínka z vanilkového lusku (1/4)

POSTUP:

  1. Přirpavte si malinové pyré – do menšího hrnce dejte maliny, zasypte cukrem a přidejte semínka z vanilkového lusku (můžete přidat i zbytek lusku). Maliny nechte rozvařit, trvá to cca 10 minut. Propasírujte přes sítko do malé misky, nechte vychladnout.
  2. Bábovkovou formu (koláčovou/chlebíčkovou) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Předehřejte troubu na 180°C.
  3. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukry a vanilkou do světlé pěny. Pomalu do směsi zašlehávejte olej a vaječný likér.
  4. Do mokré směsi přidejte prosátou mouku, kukuřičnou moučku a kypřící prášek. Těsto důkladně promíchejte.
  5. Do připravené formy nalijte část těsta, poté do formy nalijte malinové pyré a na závěr do formy nalijte zbytek těsta. Vznikne mramorování.
  6. Pečte v předehřáté troubě cca 50 – 60 minut, propečenost otestujte případně špejlí.
  7. Upečenou bábovku nechte zcela vychladnout, podávejte pocukrovanou moučkovým cukrem.
Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s