Vlašské ořechy, švestková povidla a krém z krémového sýru se šlehačkou. Hm, uznejte sami, nezní to báječně? Zní a navíc je tahle roláda chuťově naprosto fantastická.
Kouzlo ořechové rolády spočívá především v jednoduchosti přípravy ač se to zprvu nemusí zdát. Určitě se nemusíte ničeho bát, s upečeným plátem rolády se pracuje hezky a těsto se netrhá. Švestková povidla se k ořechům báječně hodí a krém jen podtrhne skvělou chuť.
Věřím, že i u vás doma bude chutnat!
Těsto:
- 4 vejce ( bílky a žloutky zvlášť)
- 100 g krupicového cukru
- 100 g hladké mouky
- 30 g mletých vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Náplň:
- cca 4 lžíce švestkových povidel na promazání plátu
- 150 g krémového sýru (Lučina, Philadelphia
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
- 3 – 4 lžíce moučkového cukru
Postup:
- Velký plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 200°C.
- Připravte si ořechy – namelte je na jemno (rozmixujte).
- Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do světlé pěny.
- V jiné míse vyšlehejte do tuha sníh z bílků, špetky soli a druhou polovinou cukru. Nejdříve šlehejte bílky se špetkou soli na nízké otáčky, postupně přisypávejte cukr a šlehejte na maximum.
- Do žloutkové směsi (opatrně) vmíchejte sníh z bílků a na závěr vmíchejte (opět opatrně) prosátou mouku a mleté ořechy.
- Těsto rozetřete rovnoměrně na pečící papír a pečte zhruba 8 – 10 minut.
- Po upečení plát sundejte z plechu, poprašte jej moukou (příp. moučkovým cukrem) a otočte na čistou utěrku. Pracujte rychle, hbitě a nebojte se poprosit o pomoc Nechte vychladnout a odstraňte pečící papír.
- Připravte si krém – vyšlehejte krémový sýr s cukrem a postupně přidávejte smetanu. Šlehejte na nízké otáčky do tuha (trvá to poměrně delší dobu než ušleháte tuhý krém).
- Ořechový plát pomažte švestkovými povidly (ne zcela do krajů), naneste rovnoměrně krém. Pomocí utěrky roládu stočte.
- Roládu zabalte do alobalu (potravinářské fólie) a nechte minimálně 2 hodiny chladit v lednici.