Nadýchané kynuté koláče s citrónovou kůrou, jablečnou náplní se skořicí, bohatě zasypané drobenkou, dozlatova upečené, jsou skutečnou pochoutkou.
Je zajímavé, jak se v průběhu let mění chutě, dříve bych si na kynuté koláče ani nevzpomněla a teď jsem měla vyloženě chuť na kynuté koláče s jablíčky a drobenkou. A jak jsem si pochutnala! Vyzkoušejte, určitě nebudete litovat!
Pokud se do přípravy pustíte, doporučuji si připravit jablečnou náplň předem. A víte v čem spočívá kouzlo vynikajících koláčů? Po upečení je pomažte rozpuštěným máslem s cukrem a kapkou rumu.
Těsto: (na cca 10 koláčů o průměru cca 10 cm)
- 250 g hladké mouky
- 40 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 60 g másla (rozpuštěného, vychladlého)
- 1 žloutek
- 125 ml mléka
- 1 lžíce rumu
- 5 g sušeného droždí (cca 10 g čerstvého)
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
Drobenka:
- 60 g hladké mouky
- 30 g másla (změklého)
- 25 g cukru krupice
- špetka soli
Jablečná náplň:
- 2 jablka
- 2 lžíce másla
- 75 g cukr krupice (záleží na sladkosti jablek)
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce škrob
+ 1 vejce na potření koláčů před upečením, 2 lžíce másla + 1 lžíce moučkového cukru, kapka rumu na pomazání po upečení
Postup:
- Připravte si jablečnou náplň – oloupaná jablka nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájená jablka, cukr, skořici a restujte dokud se nerozpustí cukr a nezkaramelizuje. Škrob rozpusťte ve 2 lžících vody a vmíchejte do jablečné směsi. Nechte cca 2 minuty mírně vařit, odstavte a nechte vychladnout.
- Do menší misky nalijte asi 60 ml vlažného mléka, přidejte droždí a lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte lehce vychladnout.
- Do zadělávací mísy domácí pekárny prosejte mouku, přidejte špetku soli, citrónovou kůru, cukr i vanilkový cukr, žloutek, rozpuštěné máslo, lžíci rumu.
- Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – zapněte program na přípravu kynutého těsta. Samozřejmě těsto můžete zpracovat klasicky ručně nebo v hnětacím robotu a nechat kynout pod utěrkou asi hodinu. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí.
- Během kynutí si připravte drobenku – z mouky, másla, cukru a soli vypracujte konečky prstů drobenku. Nechte stranou.
- Vykynuté těsto rozdělte na lehce pomoučeném vále na zhruba stejně velké dílky a lehce vyválejte základy pro koláče. Dejte na plech vyložený pečícím papírem (s rozestupy) a nechte v teple ještě asi 10 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Do středu koláčů vymáčkněte důlky na náplň.
- Do středu každého koláče dejte dostatek jablečné náplně.
- Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem.
- Koláče bohatě zasypte drobenkou. Pečte zhruba 8-10 minut do zlatova.