Medovníčky / Christmas Honey Cakes


Crispy Christmas Honey Cakes with plum jam, decorated with chocolate, nuts (and coconut slices for a real coconut lovers, haha!) I tested for the first time last year and the whole family was thrilled. A sign that these lovely mini cakes can not be missed on our Christmas table this year as well.

This recipe was created in collaboration with Czech centers that promote the Czech Republic abroad. And what exactly are the Czech Centers? It is a contributory organization of the Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic. They connect the presentation of our country, for example in the field of culture and tourism. The network of foreign representations of the Czech Republic is an active tool in the field of public diplomacy.

IMG_4781

Ingredients:

  • 250 g plain flour 
  • 80 g powdered/icing sugar 
  • 1 tablespoon of baking soda
  • Pinch of salt 
  • Pinch of cinnamon
  • 125 g unsalted softened butter 
  • 1 egg
  • 2 tablespoons of runny honey 

+ plum butter, plum jam (or similar) to stick the cakes together, chocolate (melted with a knob of butter) to garnish; nuts, coconut flakes or desiccated coconut to sprinkle on top {optional)

Method:

  1. Sieve the flour and mix in a bowl with the powdered sugar, add 1 tablespoon of baking soda, a pinch of salt and cinnamon.
  2. If you don’t use a food processor to knead the dough, place the dry mixture on a clean flour-dusted surface and pile it into a mound. Make a “well” in the centre, add the egg, small pieces of the softened butter and 2 tablespoons of runny honey. 
  3. Start kneading and carry on until the dough is smooth, compact and doesn’t stick.
  4. Wrap the kneaded dough into clingfilm and leave to sit in the fridge for at least 2 hours, ideally overnight. 
  5. Take out the chilled dough and roll it out on a flour-dusted surface. Use either a round cookie cutter or a glass/cup to cut circles out of the dough. When done, place them on a baking sheet lined with baking/parchment/greaseproof paper.
  6. Preheat the oven to 180°C/350°C/gas 4 and bake for about 8 minutes.
  7. Once the cakes have cooled, take two pieces and stick them together with plum butter, plu, jam or similar. Garnish the cakes with chocolate (melted together with butter) and put nuts on top. 

Tip: You can sprinkle coconut flakes or desiccated coconut on the top instead.

Translation of the recipe and method: J. Seidlová

IMG_4779

Křehké medovníčky se švestkovými povidly, zdobené čokoládou, ořechy (a kokosovými plátky pro milovníky kokosu, haha!) jsem testovala v minulém roce poprvé a celá rodina byla nadšená. Znamení, že i letos budou medovníčky na našem vánočním stole.

IMG_4783

Líbí se mi, že každá rodina má své oblíbené tradiční recepty a pokaždé jsem velmi nadšená, když je se mnou někdo rád ochotně sdílí (a dá mi svolení je poslat dál, haha). Recept na medovníčky mám od své kamarádky Míši a já jí tímto veřejně děkuji.

IMG_4777

IMG_4780

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 125 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu (tekutého)

+ švestková povidla na slepení, čokoláda na zdobení + kousek másla do čokolády, ořechy dle chuti na posypání

Postup:

  1. V míse promíchejte prosátou mouku s moučkovým cukrem, přidejte špetku soli a skořice.
  2. Pokud těsto nebudete zadělávat v kuchyňském robotu, vysypte suchý obsah na vál (linku), vytvořte si hroudu a doprostřed vytvořte důlek. Přidejte vejce, malé kousky změklého másla a 2 lžíce medu.
  3. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které nelepí.
  4. Vypracované těsto zabalte do potravinářské folie a dejte minimálně na 2 hodiny chladit do lednice (nejlépe přes noc).
  5. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte jednotlivá kolečka a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Cukroví pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 8 minut. 
  7. Vychladlé cukroví slepujte švestkovými povidly. Ozdobte dle chuti čokoládou (rozpusťte s máslem) a ozdobte ořechem.

Napsat komentář