Dýňová bábovka s mramorováním

dne

Krásně vláčná dýňová bábovka s kakaovým mramorováním plná podzimního koření, která vás překvapí nejen svou lahodnou chutí, ale i nenáročností přípravy.

Dýňových receptů není nikdy dost, a když mi v lednici zbylo dýňové pyré, které už volalo po zpracování, vrhla jsem se na přípravu dýňové bábovky. V pracovním týdnu se běžně do náročného vaření či pečení nepouštím, a proto jsem ocenila nenáročnost přípravy tohoto receptu. A jak jistě víte, pro bábovky mám prostě slabost. Jsou to pro mě takové královny všech dezertů a ať se můžou zdát jakkoliv nudné, nenechte se zmást, dá se s nimi krásně experimentovat.

IMG_4697

IMG_4691

Těsto:

(bábovková forma o objemu cca 750 ml, pokud budete připravovat do klasické bábovkové formy, musíte množství surovin zdvojnásobit)

  • 280 g dýňového pyré
  • 80 ml oleje
  • 2 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 170 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru, kardamomu, mletého nového koření či hřebíčku
  • špetka soli

+ kakaová část na mramorování

  • 15 g kakaa
  • 10 g cukru
  • 20 g mléka

+ máslo a hrubá mouka na vysypání bábovkové formy

Postup:

  1. Připravte si dýňové pyré (z máslové dýně nebo hokkaido) – dýni upečte do měkka v troubě nebo uvařte ve vodě (v malém množství vody – dýně by se spíše měla dusit, přebytečnou vodu sceďte), rozmačkejte vidličkou (rozmixujte), nechte vychladnout. 
  2. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si bábovkovou formu – všechny stěny vymažte máslem a vysypte hrubou mouku.
  3. V míse vyšlehejte vejce společně s cukrem. Postupně pomalu přilévejte a zašlehávejte olej a nakonec zašlehejte dýňové pyré.
  4. V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodu, skořici, koření a špetku soli. 
  5. Do tekuté směsi postupně vmíchávejte suchou směs, vznikne hladké těsto. 
  6. V malé misce promíchejte do „hladka“ kakao s cukrem a mlékem. Odeberte část těsta a kakao zamíchejte do těsta, vznikne kakaové těsto.
  7. Do připravené bábovkové formy nalijte část dýňového těsta, poté přidejte kakaové těsto a zakončete dýňovým těstem. Pečte v předehřáté troubě zhruba 35 minut – propečenost otestujte špejlí.

IMG_4696

Zdroj: http://hrnecvhlave.cz/mramorova-babovka-s-dyni-a-cokoladou/

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s