Vanilkové rohlíčky / Vanilla Crescents


For many of us, vanilla crescents are a symbol of Christmas and they can not be missed on almost any Christmas table. This recipe was created in collaboration with Czech centers that promote the Czech Republic abroad. And what exactly are the Czech Centers? It is a contributory organization of the Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic. They connect the presentation of our country, for example in the field of culture and tourism. The network of foreign representations of the Czech Republic is an active tool in the field of public diplomacy.

Ingredients:

  • 160 g plain flour 
  • 50 g finely ground almonds (walnuts / hazelnuts)
  • 20 g powdered/icing sugar
  • 10 g vanilla sugar 
  • 160 g unsalted butter (softened at room temperature)
  • 1 egg yolk 
  • ½ vanilla bean (seeds)

+ 20 – 30 g powdered sugar for covering the crescents after baking

This recipe will make around 40-45 bigger size crescents, but you can make them as small as you want. 

Method:

  1. Finely grind/grate almonds (walnuts / hazelnuts) until they have the consistence of flour and mix with sieved flour, vanilla sugar and vanilla seeds. 
  2. Add pieces of butter softened at room temperature and egg yolk into the dry mixture and knead a compact, smooth dough that doesn’t stick (it should be elastic as plasticine/Play-Doh). You can either prepare the dough in a food processor or by hand. If using your hands, place the dry mixture on a clean flour-dusted surface and pile it into a mound. Make a “well” in the centre, add the egg yolk and small pieces of the softened butter. Start kneading and carry on until the dough is smooth, compact and doesn’t stick.
  3. Wrap the kneaded dough into clingfilm and leave to sit in the fridge for at least 2 hours, ideally overnight.
  4. Take the dough from the fridge and divide it into pieces. By rolling the dough in your palms and fingers, form long rolls and divide them into smaller parts. Shape each one into a small crescent.
  5. Prepare your baking sheet/tin/pan and line it with baking/parchment/greaseproof paper. Preheat the oven to 180°C/350°C/gas 4. (Depending on the size of your sheet – the bigger, the better -, you might need to use two sheets or line another batch after.) 
  6. When placing the crescents on the baking sheet, leave enough space for them (they will rise in the oven a little bit). Bake for around 7-8 minutes until the crescents are slightly pink.
  7. When baked, leave them on the sheet to cool for about 1-2 minutes. After, take each crescent and coat it in powdered sugar. (Be careful when covering the crescents with sugar, they are very fragile and tend to break easily).

Bon appétit. 😊 

Tip: If you roast the nuts on a frying pan before grinding, the scent of the dough will be more intense. Store the crescents in a closed box in a dry place, they have a long shelf life and will keep fresh for several weeks.

Translation of the recipe and method: J. Seidlová

Pro mnohé z nás jsou vanilkové rohlíčky symbolem Vánoc a nesmí chybět téměř na žádné vánoční tabuli. Tento recept vznikl ve spolupráci s Českými centry, které propagují Českou republiku v zahraničí. A co ta Česká centra vlastně jsou? Jedná se o příspěvkovou organizaci Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Propojují prezentaci naší země například v oblasti kultury a cestovního ruchu. Síť zahraničních zastoupení ČR je aktivním nástrojem v oblasti veřejné diplomacie.

Ingredience:

  • 160 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí (případně vlašských / lískových oříšků)
  • 20 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 160 g (nesoleného) změklého másla (pokojová teplota)
  • 1 žloutek
  • ½ vanilkového lusku (semínka)

+ 20–30 g moučkového cukru na obalení upečených rohlíčků

Postup:

  1. Mandle (vlašské / lískové ořechy) rozmixujte / nastrouhejte najemno (konzistence mouky) a smíchejte společně s prosátou mouku, vanilkovým cukrem a vanilkovými semínky.
  2. Do suché směsi přidejte kousky změklého másla, žloutek a vypracujte kompaktní hladké těsto (mělo by být pružné jako plastelína), které se nelepí.
  3. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.
  4. Připravte si plech na pečení a vyložte jej pečícím papírem. Předehřejte troubu na 180°C.
  5. Odpočaté těsto rozdělte na několik kousků – z každého vytvarujte (vyválejte dlaněmi a prsty) váleček a z každého válečku odkrajujte stejně velké kousky a vytvarujte jednotlivé rohlíčky.
  6. Na plechu nechte rohlíčkům prostor (při pečení lehce nabydou). Pečte v předehřáté troubě cca 7–8 minut (pečte lehce do růžova).
  7. Po upečení nechte 1-2 minuty vychladnout na plechu a každý rohlíček obalte v připraveném moučkovém cukru. (Pozor, rohlíčky jsou po upečení velmi křehké.)

Tip: Pokud oříšky před namletím opražíte na pánvi, těsto bude voňavější. Upečené rohlíčky uchovávejte v uzavřené krabičce, jedná se o trvanlivé pečivo, které vám vydrží i několik týdnů.

Napsat komentář