S úderem podzimu v mé kuchyni vládne dýně – omáčky, polévky, dýně pečená, dýně vařená, dýně v koláčích a dezertech. Dýňové vafle jsou u nás taky velmi oblíbené.
Letos jsem zkusila kynuté vafle, a to podle receptu z food blogu Chutě světa, které mě zaujaly především proto, že těsto kyne přes noc v lednici. Ideální recept pro milovníky snídaní (a dýní, samozřejmě), kteří si rádi přispí. S receptem jsem tentokrát neexperimentovala, jen jsem použila klasickou pšeničnou mouku, použila koření dle vlastní chuti a zredukovala množství cukru. Autorce děkuji za recept!
Vafle chutnají nejlépe ještě teplé, a proto doporučuji je uchovávat v mírně předehřáté troubě než dopečete poslední kousek. Podávejte s jogurtem, ořechy a javorovým sirupem anebo prostě s tím, na co máte zrovna chuť.
Těsto:
- 350 ml vlažného mléka
- 1/2 čerstvého droždí (cca 20 g)
- 250 g dýňového pyré
- 120 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 320 g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- mletý hřebíček, kardamom, nové koření, zázvor
- 3 lžíce krupicové cukru
- špetka soli
Postup:
- Připravte si dýňové pyré (z máslové dýně nebo hokkaido) – dýni upečte do měkka v troubě nebo uvařte ve vodě, rozmačkejte vidličkou (rozmixujte), nechte vychladnout. (Dýňové pyré se vždy hodí mít v zásobě!)
- Připravte si kvásek – do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a na teplém místě nechte vzejít kvásek (cca 10 minut).
- V jiné míse rozšlehejte vejce, přidejte dyňové pyré, cukr, skořici, špetku soli a koření. Vmíchejte do kvásku a důkladně promíchejte.
- Na závěr do tekuté směsi vmíchejte prosátou mouku – míchejte dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto přikryjte potravinářskou fólií, nechte kynout cca 30 – 45 minut na teplém místě. Poté těsto umístěte do lednice, kde bude přes noc dále kynout.
- Ráno těsto vyndejte z lednice, promíchejte a nechte pár minut odpočinout. Mezi tím rozpalte vaflovač.