Cuketové vafle


Vláčné a křupavé cuketové vafle se sýrem se perfektně hodí k víkendové pozdní snídani, ale můžete si je připravit i k večeři během týdne. Servírovat je můžete v podstatě s čímkoli – šunka, sýr, vejce, losos, mozzarella, zelenina, sušená rajčata anebo je můžete jíst jen tak, jsou prostě úžasné.

IMG_3956

Rodiče mají letos bohatou úrodu cuket, a tak i u nás doma se cuketa servíruje na milion způsobů – vafle, cukeťáčky, lasagne, cuketa na slano i na sladko. Pokud i vy máte letos hojnou úrodu, zkuste cuketové vafle, věřím, že budete stejně nadšení jako my.

IMG_3958

Základ je nastrouhaná cuketa a těsto, které vznikne, nesmí být příliš tuhé ani tekuté. S mlékem i moukou opatrně (stejně jako u palačinek, aby jste nakonec neměli vafle pro celou ulici).

IMG_3962

Těsto:

  • 1 cuketa (středně malá, cca 300 g) – nastrouhaná na hrubo
  • 2 vejce
  • 50 g nastrouhaného sýru (parmazán nebo sýr dle chuti)
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 30 – 50 ml mléka
  • 30 – 50 g hladké mouky
  • sůl, pepř, bylinky dle chuti (např. čerstvá bazalka, příp. sušené)

+ creamcheese, šunka, sýr, vejce, baby špenát, zelenina dle chuti na ozdobu

Postup: 

  1. Nastrouhejte cuketu a nechte ji chvíli odstát (cca 5 – 10 min) – cuketa pustí tekutinu, snažte se ji vymačkat. 
  2. Do mísy přidejte vejce, nastrouhaný sýr, kypřicí prášek, pepř, bylinky a promíchejte. Pokud je směs příliš tuhá, přilévejte postupně mléko. Na zahuštění pomalu přisypávejte mouku, těsto by nemělo být moc tekuté ani tuhé.
  3. Vaflovač nechte pořádně rozpálit a vymažte tukem vhodným na smažení. Pečte jednotlivé vafle do zlatova cca 3 – 4 minuty.
  4. Servírujte ještě teplé se vším, co máte rádi – šunka, sýr, zelenina, vejce.

Napsat komentář