Vláčné a křupavé cuketové vafle se sýrem se perfektně hodí k víkendové pozdní snídani, ale můžete si je připravit i k večeři během týdne. Servírovat je můžete v podstatě s čímkoli – šunka, sýr, vejce, losos, mozzarella, zelenina, sušená rajčata anebo je můžete jíst jen tak, jsou prostě úžasné.
Rodiče mají letos bohatou úrodu cuket, a tak i u nás doma se cuketa servíruje na milion způsobů – vafle, cukeťáčky, lasagne, cuketa na slano i na sladko. Pokud i vy máte letos hojnou úrodu, zkuste cuketové vafle, věřím, že budete stejně nadšení jako my.
Základ je nastrouhaná cuketa a těsto, které vznikne, nesmí být příliš tuhé ani tekuté. S mlékem i moukou opatrně (stejně jako u palačinek, aby jste nakonec neměli vafle pro celou ulici).
Těsto:
- 1 cuketa (středně malá, cca 300 g) – nastrouhaná na hrubo
- 2 vejce
- 50 g nastrouhaného sýru (parmazán nebo sýr dle chuti)
- 1/2 kypřicího prášku
- 30 – 50 ml mléka
- 30 – 50 g hladké mouky
- sůl, pepř, bylinky dle chuti (např. čerstvá bazalka, příp. sušené)
+ creamcheese, šunka, sýr, vejce, baby špenát, zelenina dle chuti na ozdobu
Postup:
- Nastrouhejte cuketu a nechte ji chvíli odstát (cca 5 – 10 min) – cuketa pustí tekutinu, snažte se ji vymačkat.
- Do mísy přidejte vejce, nastrouhaný sýr, kypřicí prášek, pepř, bylinky a promíchejte. Pokud je směs příliš tuhá, přilévejte postupně mléko. Na zahuštění pomalu přisypávejte mouku, těsto by nemělo být moc tekuté ani tuhé.
- Vaflovač nechte pořádně rozpálit a vymažte tukem vhodným na smažení. Pečte jednotlivé vafle do zlatova cca 3 – 4 minuty.
- Servírujte ještě teplé se vším, co máte rádi – šunka, sýr, zelenina, vejce.