Lososová polévka s bílým vínem a koprem


Lososová polévka je oblíbená především v přímořských a severských zemích. Ve Finsku je to tradiční pokrm a nazývá se Lohikeitto. Tajemství finské polévky je, že se vývar s rybou částečně rozmixuje a polévka je mnohem více krémovější. Belgická lososová polévka se nemixuje a v některých receptech se jako tajná ingredience používá zase muškátový oříšek. V Holandsku se do základu přidává slanina. Každá země, možná i rodina, má svůj vlastní recept a tak i my jsme si vymysleli vlastní verzi lososové polévky. Bílé víno a kvalitní (slovenská) slanina, to je tajemství naší lososové polévky. A že jí všichni zbožňujeme!

IMG_3898

Základem dobré polévky je vývar, a proto vždy vařím vývar ve velkém a částečně i mrazím, abychom měli vždy vývar po ruce. Než se do vývaru pustím, dávám stranou (do mrazáku) i zeleninové zbytky jako jsou například tvrdé konce chřestu, košťál z brokolice, květáku, apod..

IMG_3897

Ingredience:

  • vývar ze zeleniny a lososa (zelenina na vývar – cibule, celer, mrkev, petržel + polévkové koření)
  • 250 – 300 g čerstvého lososa
  • 1 menší cibule
  • 3 – 5 menších brambor
  • 100 g kvalitní slaniny
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • čerstvý kopr
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

Postup:

  • Předem si připravte vývar ze zeleniny a lososa – do hrnce dejte cca 200 g lososa (větší kousky), přidejte očištěnou zeleninu – cibuli, celer, mrkev, petržel a polévkové koření (bobkový list, černý pepř, nové koření), zalijte vodou, osolte a povařte dokud není zelenina krásně měkká.
  • Brambory (menší kostičky) uvařte zvlášť ne úplně do měkka, budou se ještě chvíli vařit s celou polévkou.
  • V jiném hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte na jemno nakrájenou cibuli, slaninu na kostičky a restujte. Cibuli se slaninou zalijte bílým vínem a zredukujte asi na polovinu.
  • Do základu z cibule a slaniny přilijte scezený vývar, přidejte uvařené kousky lososa a dle chuti i nakrájenou zeleninu z vývaru a také brambory. Přiveďte k varu, zalijte smetanou a přisypte čerstvý kopr, nechte opět povařit aby smetana trochu zhoustla a odstavte. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  • Na pánvi orestujte zbytek lososa a ozdobte jím společně s koprem talíř s polévkou.

IMG_3896

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s