Jahodové muffiny


Muffiny plné čerstvých jahod, medu a ovocného džemu jsou nejen rychlé na přípravu, ale jsou i krásně vláčné, voňavé a moc dobré.

IMG_3877

Moc ráda peču muffiny a za posledních pár měsíců jsem upekla hned několik druhů, ale pokaždé zmizí dřív než se stihne vytáhnout foťák. Jahodové muffiny jsem musela bránit tělem (smích).

IMG_3878

Už jste si asi stihli všimnout, že mám ráda rychlé recepty a různá univerzální těsta, která lze měnit dle surovin, které mám zrovna k dispozici. Tyto muffinky nejsou výjimkou – místo jahod můžete použít jiné sezóní ovoce jako jsou například borůvky, maliny, ostružiny (skvěle bude fungovat i mix ovoce). Džem můžete také samozřejmě měnit dle sezóny. Máslo i zakysaná smetana těsto krásně zvláční. A mouka? V receptu opět moje oblíbená kombinace špaldové mouky (celozrnná a hladká).

IMG_3880

Jahodovými muffinky přivolávám léto a už se neuvěřitelně těším na všechny ty letní drobenkový koláče, který letos zase upeču.

IMG_3883

IMG_3884

 

Těsto: (12 muffinů)

  • 90 g hladké (špaldové) mouky
  • 90 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 70 g másla (rozpuštěného)
  • 75 g tekutého medu
  • 80 g kvalitního jahodového džemu (příp. mix ovoce)
  • 90 g zakysané smetany
  • 140 ml mléka
  • 120 g čerstvých jahod (na kostičky)
  • 1 lžička citronové kůry

Postup:

  • Před přípravou si vytáhněte včas suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu (vejce, mléko, zakysaná smetana, příp. džem) a při přípravě se Vám těsto nesrazilo.
  • Připravte si formu na muffiny a papírové košíčky. Předehřejte troubu na 180°C.
  • Jahody nakrájejte na malé kostičky a smíchejte je s džemem a citronovou kůrou, nechte stranou.
  • V mísce smíchejte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli.
  • V jiné míse ručně (metlou) prošlehejte vejce s medem, přidejte postupně rozpuštěné (vychladlé) máslo, přidejte zakysanou smetanu a na závěr mléko.
  • Do tekuté směsi postupně přidejte suchou směs, míchejte. Těsto má být hladké, ale ne příliš tekuté.
  • Do těsta na závěr přidejte směs jahod a džemu s kůrou, pracujte opatrně – do těsta jahody jen lehce vmíchejte. Těsto rozdělte do připravených košíčků, plňte tak 1 cm pod okraj.
  • Pečtě v předehřáté troubě cca 20 minut (propečenost ověřte špejlí).
  • Nechte vychladnout (lze podávat i vlažné), dle chuti můžete před servírováním pocukrovat.

IMG_3881

IMG_3885

 

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s