Mrkvový koláč


Mrkváč – vláčné mrkvové těsto z celozrnné mouky s citrusovou kůrou a rozinkami. Krém z krémového sýru, šlehačky a javorového sirupu. A na závěr plátek šťavnatého pomeranče.

IMG_3860

Mrkváč prostě nesmí chybět na žádném foodblogu! Všichni jej zbožňují a mě moc baví, jak se dá s mrkváčem expetimentovat. Recept lze libovolně upravovat, můžete vyzkoušet různé druhy mouky, alternativní sladila, přidat sušené plody, ořechy, alkohol nebo citrusovou kůru. Těsto můžete upéct v koláčové nebo bábovkové formě, můžete připravit muffiny nebo cupcakes. Na krém můžete použít tvaroh, mascarpone, zakysanou smetanu nebo krémový sýr.

IMG_3858

IMG_3859

Těsto:

(bábovková forma o průměru 26 cm, doporučuji spíše menší formu – koláč bude vyšší)

  • 120 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g hladké špaldové mouky (lze nahradit celozrnnou moukou)
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g mletých ořechů (mandle, vlašské ořechy)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 ml olivového oleje
  • 200 – 220 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve
  • 1 – 2 lžičky citrusové kůry (kůra z pomeranče a citronu smíchané s lžící třtinového cukru)
  • 50 g rozinek (namočených do horké vody min. na 1/2 hodiny)

+ máslo (mouka) na vysypání formy, 1 pomeranč na ozdobu

Krém:

  • 200 g krémového sýru (Philadelphia, Lučina, Goldessa)
  • 60 g mascarpone
  • 180 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
  • javorový sirup dle chuti (lze nahradit moučkovým cukrem)

Postup:

  • Připravte si formu – bábovkou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, koláčovou/dortovou formu můžete vymazat máslem, případně použít pečící papír. Nastrouhejte na jemno mrkev.
  • Ve velké míse smíchejte mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Promíchejte a nechte stranou.
  • V jiné míse vyšlehejte vejce společně s cukrem do pěny. Pomalu a po částech zašlehávejte olej. Přidejte citrusovou kůru.
  • Do tekuté směsi přisypávejte moučnou směs, promíchejte do hladka. Přidejte mleté ořechy a na závěr do těsta přimíchejte nastrouhanou mrkev.
  • Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě na 170° C asi 35 minut (otestujte špejlí). Upečený koláč nechte zcela vychladnout.
  • Připravte si krém – krémový sýr, mascarpone a smetanu vyšlehejte do hladkého krému, postupně zašlehávejte sirup. Krém naneste na koláč a ozdobte dle fantazie.

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s