Krentenbollen – holandské rozinkové buchty


Krentenbollen (krentenbrood) v holandštině a po našem to jsou prostě kynuté rozinkové buchty. Ale nenechte se zmást, i přestože jsou tyto buchtičky plné rozinek (a rybízu), nejedná se primárně o sladké pečivo, nejlépe totiž chutnají s vyzrálou Goudou.

IMG_3837

IMG_3850

Holanďané milují pečivo a servírují jej k snídani, obědu a častokrát i k večeři. Není divu, že se při vzpomínkách na život v Holandsku vracíme i k holandské kuchyni (ok, holanďani zase tolik nevaří, ale nějaké dobroty nám v Čechách prostě chybí). Holandský sýr (Goudu) můžu (v dnešní době) koupit už skoro kdekoliv, ale ty úžasné, voňavé, rozinkové „krentenbollen“? Nezbývá nic jiného než si je upéct doma a přenést se, alespoň v myšlenkách, zpět do země tulipánů a větrných mlýnů.

IMG_3843

IMG_3840

Jako vždy je nutné najít dobrý recept (zdroj), ještě lépe však více receptů a pročíst i diskuze. Rady a tipy dalších domácích kuchtíků se vždy hodí. Základem jsou naložené rozinky (původně rybíz – „krenten“ znamená v překladu rybíz, ale dnes se převážně připravují buchtičky s rozinkami) naložené nejlépe na 2 dny do vody. Nicméně pokud nemáte čas, můžete rozinky zalít horkou vodou a bude stačit hodina, dvě. Někteří holnadští pekaři doporučují rozinky naložit do černého čaje – tahle varianta se mi samozřejmě zalíbila nejvíce (vyzkoušeno a výsledek naprosto úžasný). A neděstě se – množství rozinek, které se do těsta dává, je stejné jako množství mouky. Dále se do těsta přidává směs z cukru a citronové a pomerančové kůry, která se musí připravit předem. Pak už stačí jen droždí, mouka, máslo, žloutek a může se péct.

IMG_3842

IMG_3845

Směs z cukru a citrusové kůry: (lze využít i v jiných receptech)

  • 40 g (třtinového) cukru
  • kůra z 1 citronu a 1 pomeranče

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 42 g čerstvého droždí
  • 8 g soli
  • 60 g rozpuštěného másla (vychladlého)
  • 1 žloutek
  • 220 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 10 g směsi z cukru a citrusové kůry
  • 400 g rozinek (směs rozinek, rybízu, příp. arónie) předem naložených (v horké vodě, v černém čaji  – rozinky musí být celé ponořené), pozor – rozinky nechte před zapracováním okapat

+ mouka na podsypání, cca 15 g másla na rozpuštění a pomazání upečených buchtiček

Postup:

  • Připravte si směs z cukru a citrusové kůry (skladujte v uzavřené nádobě v lednici).
  • Naložte si rozinky (cca 1 -2 dny předem namočte do studné vody, případně zalijte horkou vodou (černým čajem) a nechte 1-2 hodiny odležet).
  • Ve vlažném mléce (cca 100 ml) rozpusťte čerstvé droždí a přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek (cca 10 minut).
  • Do mísy (hnětací) prosejte mouku, přidejte sůl, směs z cukru a kůry, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, žloutek.
  • Přilijte kvásek, začněte zadělávat těsto – ručně anebo při nízkých otáčkách v elektrickém robotu, trvá to asi 15 minut. Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně a zvolit program na přípravu těsta. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí. Nechte cca 5 minut odpočinout.
  • Do odpočatého těsta zapracujete (ručně) okapané rozinky, uložte do mísy a nechte 15 minut kynout.
  • Těsto opět propracujte na vále a uložte zpět do mísy a nechte opět odpočinou (15 minut).
  • Připravte si dva plechy a vyložte je pečícím papírém. S předstihem předehřejte troubu na 200°C.
  • Těsto rozdělte na 12 stejných částí, vypracujte bochánky a rozdělte na plech. Buchtičky přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
  • Pečte cca 15 minut, upečené buchtičky potřete rozpuštěným máslem (do másla můžete přidat i lžičku cukrové směsi), nechte vychladnout.
  • Servírujte vlažné, studené s máslem, marmeládou, sýrem (Goudou).

 

 

Zdroj: https://www.weekendbakery.com/posts/recipe-for-raisin-buns/

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s