Quiche se špenátem a gorgonzolou


Křehké těsto z rýžové a celozrnné špaldové mouky s náplní z creamcheesu, tvarohu, smetany, vajec, špenátu a modrého sýru. To je francouzský slaný koláč v našem podání.

IMG_3808

Když přidáte další zelené bylinky jako jsou například čerstvá petržel a medvědí česnek, můžete jej servírovat i při oslavách jara a Velikonocích.

IMG_3812

Quiche je typický francouzský slaný koláč, který je oblíbený po celém světě. Základem je slané křehké těsto, samozřejmě můžete těsto připravit i z celozrnné mouky nebo zcela v bezlepkové verzi. Náplň tvoří smetana, vejce, sýr a do náplně se přidávají další ingredience – zelenina, houby, šunka, uzený losos.

IMG_3815

Velkou výhodou je, že koláč lze servírovat teplý, vlažný, ale i studený. Je to také ideální pohoštění pro vaše hosty na večírek, narozeninovou oslavu nebo jakoukoli párty.

IMG_3814

Těsto:

  • 200 g mouky z hnědé rýže (lze nahradit hladkou špaldovou moukou)
  • 80 g celozrnné špaldové mouky
  • 140 g studeného másla
  • 80 ml studené vody
  • sůl

Náplň:

  • 200 g krémového sýru (Lučina, Philadelphia, Goldessa)
  • 100 g tučného (měkkého) tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g gorgonzoly (nivy)
  • 2 vejce
  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • bylinky dle chuti (petržel, medvědí česnek)
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Připravte si křehké těsto – z mouky, másla, vody a soli vypracujte hladké těsto, které nelepí. Těsto můžete připravit v kuchyňském robotu nebo zpracovat ručně. Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 1 hodinu odpočívat v lednici.
  2. Odpočaté těsto (rovnoměrně) vyválejte na lehce pomoučeném vále do kruhu (rozměr koláčové formy), přeneste jej do formy a okraje ořízněte.
  3. Těsto propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zasypte luštěninami (např. fazolemi), aby se těsto při pečení nenafouklo. Pečte v předehřáté troubě na 200°C cca 20 minut.
  4. Připravte si náplň – špenát pokrájejte na větší kousky. Ve větší míse smíchejte krémový sýr, tvaroh, smetanu a vejce. Do směsi přidejte kousky gorgonzoly, bylinky, koření a na závěr přidejte pokrájený špenát.
  5. Upečený korpus nechte lehce vychladnout a nalijte na předpečené těsto náplň.
  6. Pečte na 180°C zhruba 30 minut.
  7. Koláč podávejte teplý, vlažný anebo studený. Před podáváním můžete koláč zasypat dalšími kousky sýru nebo ořechy (např. pekanovými).

Zdroj: http://www.milluji.cz/2018/03/31/velikonocni-quiche/

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s