Banánový cheesecake s kardamomem


Bohatá smetanová náplň z krémového sýru, zralé banány a jemně mletý kardamom – cheesecake, který vás zcela jistě překvapí svou chutí. Banány dávají náplni typickou příchuť, ale společně s výrazným lehce pikantním, citrusovým kořením, to je naprostá slast. Nicméně s čerstvě mletým kardamomem se to vyplatí nepřehánět, je opravdu velmi výrazný. Základ z kakaových sušenek už jen podtrhne tu božskou kombinaci.

IMG_3721

IMG_3725

Když jsme byli minulý týden na zmrzlině v Crème de la Crème (jo, v polovině února!) a jako specialita týdne se podávala smetanová banánová zmrzlina jemně kořeněná mletým kardamomem, bylo více než jasné, že tuhle kombinaci vyzkouším i doma. Nečekala jsem, že to bude tak brzo (smích)!

IMG_3724

Kardamom je obvyklou surovinou v indické kuchyni, ale jedná se taky o velmi oblíbené koření ve Skandinávii. Často se přidává do sladkých těst, sladkých náplní, těst na chleba (např. i domácí knäckebrot), ochucují s ním sýry  a do konce i směs na masové kuličky. Už i u nás začíná být oblíbený a já jej velmi ráda přidávám do kynutých těst. Proč tedy kardamom nepřidat do cheesecaku? Chuť se nedá snadno popsat, pro mě je citrusová, mátová, lehce pinkatní a bylinná ve stejnou dobu, zároveň je nasládlá a velmi voňavá.

IMG_3722

Věřím, že recept na cheesecake uvítáte. Recept na čokoládový cheesecake trhá rekordy ve statistice návštěvnosti. Cheesecake patří prostě mezi nejoblíbenější dezerty a my tímto dezertem oslavíme i třetí narozeniny. Hurá, The Olive slaví 3. narozeniny!

IMG_3723

Těsto:

  • 250 g čokoládových sušenek (např. Oreo, Neo – rozmixovat i s náplní, čokoládové Digestive)
  • 100 g rozpuštěného másla (vychladlého)

Náplň:

  • 600 g krémového sýru (např. Lučina, Philadelphia, Goldessa)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 120 g moučkového cukru
  • 3 zralé banány (rozmixované)
  • 5 vajec
  • 1 – 2 lžičky mletého kardamomu (záleží na chuti, je to velmi výrazné koření, já použila cca 1,5 lžičku a rozhodně příště přidám o trochu více, ale pokud nemáte rádi výrazné chutě, nemusíte jej přidávat vůbec)
  • špetka soli

Postup:

  1. Pečícím papírem vyložte dno dortové formy o průměru 24 – 25 cm.
  2. Rozdrťte sušenky (v mixéru) a přidejte rozpuštěné máslo. Směs pořádně promíchejte a nasypte do připravené dortové formy. Hmotu pomocí lžíce pečlivě udusejte až do krajů. Základ dejte odpočinout zhruba na 15 minut do lednice a připravte si náplň.
  3. Předehřejte troubu na 160° C a dolů dejte nádobu s vodou (např. vysoký plech).
  4. V menší misce rozmixujte banány do hladka (banány můžete rozmačkat vidličkou, cheesecake bude obsahovat i kousky banánů).
  5. Ve velké míse vyšlehejte část krémového sýru se smetanou a rozmačkanými banány, poté zašlehejte cukr, špetku soli a kardamom. Postupně přidejte zbytek krémového sýru.
  6. Do směsi postupně přidávejte vejce, které vždy lehce mixérem rozšlehejte a dále už míchejte vařečkou, aby se vše krásně spojilo.
  7. Náplň nalijte na připravený sušenkový základ a dejte péct zhruba na 1 hodinu. Upečený cheesecake se neklepe po stranách ani uprostřed.
  8. Po upečení vypněte troubu a cheesecake v ní nechte vychladnout (cca 2 hodiny). Následně cheesecake dejte chladit minimálně na 8 hodin do lednice.
  9. Dle fantazie můžete dozdobit sušenkami, čokoládou, kokosem, karamelem.

Tip: Pokud chcete mít cheesecake dokonalý, pečte jej při nižší teplotě delší dobu (např. 50 – 60 minut na 160° C) a do trouby dejte vždy plech s vodou. Díky vlhkosti bude náplň krásně nadýchaná.

Zdroj původního receptu: https://www.devceuplotny.cz/foodblog/bananovy-cheesecake

 

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s