Snídaňová batátová kaše


Batáty (sladké brambory) jistě znáte, ale víte, že byly zařazeny mezi nejzdravější kořenovou zeleninu na světě? Jsou energeticky velmi vydatné, obsahují mnoho živin, vitamínů a minerálů. A víte, že se s nimi v kuchyni dá doslova kouzlit? Batáty jsou skvělé nejen jako příloha, ale dají se péct v celku a poté naplnit masem, zeleninou, sýrem (prostě čímkoliv), využívají se do sladkého pečení a nebo se z nich dá také připravit snídaňová kaše.

IMG_3676

Už několikrát jsem zmínila, že snídaně je moje nejoblíbenější jídlo dne. Každé ráno si snídani maximálně užívám. Ano, někteří stále kroutí hlavou nad tím, že si v šest ráno vařím kaši nebo dělám omeletu, ale pro mě je to základ. Samozřejmě miluju víkendové pozdní snídaně s rodinou, kdy si společně připravíme palačinky, lívance, wafle anebo vajíčka, ale v týdnu častokrát snídám sama a nebo s dcerou. Většinou pro nás připravuji kaše všech druhů – ovesnou, jáhelnou, rýžovou, vícezrnnou a kombinace měním podle surovin, které máme doma a nebo na které mám chuť.

Jelikož jsem se rozhodla, že v únoru vyřadím ze svého jídelníčku cukr, lepek, obiloviny, luštěniny, ale i mléčné výrobky, znamenalo to, že budu měsíc bez kaše. Lidi, to bych nikdy nepřežila! Můžu se vzdát čehokoliv, dortíků, čokolády, espressa s mlékem, ale kaše ne! A proto jsem si připravila kaši ze sladkých brambor s kokosovým mlékem, mandlovým máslem, ovocem a ořechy. Moje snídaňová (paleo) kaše bez lepku, bez obilí, bez mléka.

Někdy jsou ty nejjednodušší věci ty nejlepší věci v životě a tato kaše spadá do této kategorie. S velmi malým úsilím si můžete rychle připravit vynikající snídani, která je plná živin a minerálů. Můžete ji ozdobit čímkoliv co máte rádi a věřte, že ráno dělá den.

IMG_3677

Ingredience (1 porce)

  • 150 g batáty (nakrájené na malé kostičky), případně předpečenou batátu
  • 1/2 banánu
  • 6 lžic kokosového mléka + 2 lžíce vody
  • skořice dle chuti
  • lžíce mandlového másla

+ ovoce, ořechy, semínka dle chuti na ozdobení

Postup:

  1. Batátu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Dejte do malého hrnce se silným dnem.
  2. Přidejte nakrájený banán, mléko, vodu a zasypte skořicí.
  3. Vařte pod pokličkou a průběžně míchejte cca 10 minut, dokud nebude batáta zcela rozvařená. Pokud se kaše začíná připalovat, podlejte mlékem/vodou.
  4. Rozvařenou hmotu rozmačkejte vidličkou (případně rozmixujte v mixéru).
  5. Do uvařené horké kaše můžete vmíchat máslo nebo si ho dát navrch. Zasypte ovocem, ořechy a semínky dle chuti.

 

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s