Citronové řezy


Máslové těsto a krémová náplň z celého citronu a citronové šťávy zcela jistě osloví všechny milovníky netradičních dezertů. Díky citronové kůře má náplň opravdu specifickou chuť, ale nemusíte se obávat, že by byla náplň hořká, není. Každopádně u tohoto receptu doporučuji zakoupit citrony v bio kvalitě.

IMG_3630

Citronový dezert je na přání mého manžela, který si neustále stěžuje na to, že mu nikdy nechci upéct to na co má právě chuť (smích). A jelikož já si dávám v únoru restart a jím jen „opravdové jídlo“, mile ráda jsem jeho přání splnila a jsem přesvědčená, že jsem jeho chuťové buňky uspokojila. Já jsem je ještě neochutnala, ale když vidím, jak rychle mizí z pekáčku a jak se manžel rozplývá, asi si nějaký kousek schovám do mrazáku, abych se mohla za měsíc také rozplývat.

IMG_3633

Těsto:

  • 120 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 145 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Náplň:

  • 100 g celého BIO citronu (1 menší chemicky neošetřený citron, s kůrou i šťávou)
  • 200g moučkového cukru
  • 50 ml citronové šťávy
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 45 g rozpuštěného másla (vychladlého)

+ moučkový cukr na pocukrování

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Menší pekáček (20 x 20, 25 x 25) vyložte pečícím papírem.
  2. Připravte těsto – smíchejte mouku, změklé máslo, cukr, špetku soli, vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto rovnoměrně prsty rozprostřete do pekáčku na pečící papír. Pečte cca 20 minut, korpus bude mít zlatavou barvu.
  4. Během pečení těsta připravte náplň. Bio citron nakrájejte na menší kousky i s kůrou, nezapomeňte odstranit pecky. V mixéru (food procesoru) rozmixujte kousky citronu a citronovou šťávu do hladka.
  5. Do mixéru k citronové hmotě přijdete cukr, vejce, kukuričný škrob, sůl, rozpuštěné (vychladlé) máslo a promixujte do hladka (do jemného krému).
  6. Když je korpus upečený, vyjměte jej z trouby a snižte teplotu na 150°C. Na teplý korpus nalijte krém a vraťte zpět do trouby, pečte dalších cca 20 minut. Řezy jsou upečené v momentě, kdy se krém „neklepe“.
  7. Po upečení nechte zcela vychladnout v pekáčku, poté krájejte jednotlivé řezy. Před podáváním můžete pocurkovat moučkovým cukrem.

IMG_3637

IMG_3641

Zdroj: http://www.igurmet.cz/recepty/sladke/rezy/citronove-rezy-5265/

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s