Perník s červenou řepou


Perník s červenou řepou? Ano, je úžasný. Standardně se do perníků strouhá jablíčko anebo mrkev, aby bylo těsto krásně vláčné, ale i červená řepa dokonale těsto zvláční.

Přiznám se, že oblíbených receptů na perník mám hned několik a každý se liší jak surovinami, tak přípravou. Tento recept mám ráda, protože je velmi jednoduchý a nemusím používat ani kuchyňskou váhu, stačí jeden hrnek (250 ml). S těstem se dá perfektně experimentovat – bílou mouku lze nahradit celozrnnou, místo cukru můžete použít med nebo jiné alternativní sladidlo, můžete použít rostlinné mléko a pokud nemáte předvařenou řepu, můžete použít i syrovou mrkev. Do každého perníku přidávám pro lepší chuť melasu, ale tentokrát jsem použila pampeliškový med.

img_3605

Čokoládová ganache už je jen jen třešničkou na dortu a to doslova. Perník můžete namazat marmeládou, polít čokoládovou polevou, posypat kokosem anebo prostě nechat jen tak, protože i bez zdobení je opravdu velmi dobrý.

img_3602

 

Těsto:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky (celozrnné)
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce pampeliškového medu (případně melasy) – nemusí být
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 2 větší bulvy červené řepy (uvařené)

Čokoládová ganache:

  • 75 g hořké čokolády
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička másla
  • 125 ml smetany ke šlehání

+ kokos na posypání

Postup:

  1. Předem si připravte čokoládovou ganache – přiveďte k varu smetanu s máslem a medem, nechte lehce vychladnout. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, nechte vychladnout. Do čokolády postupně přilívejte smetanu a míchejte dokud nevznikne hladká, lesklá směs. Ganache zabalte do potravinářské fólie a nechte pár hodin chladit.
  2. V míse smíchejte mouku s cukrem, kypřícím práškem, špetkou soli, kakaem a perníkovým kořením.
  3. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem, olejem a přidejte tekutý med (melasu).
  4. Do tekuté směsi postupně přimíchávejte suchou směs, pořádně promíchejte.
  5. Nastrouhejte na jemno červenou řepu a na závěr ji přidejte do těsta, promíchejte.
  6. Těsto nalijte do, předem olejem vymazané a moukou vysypané formy (dortové, případně menší plech). Pečte v předehřáté troubě na 170°C zhruba 30 minut.
  7. Vychlazenou ganache nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a následně naneste na perník a posypte kokosem.

img_3603

Zdroj: http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/vlacny-mrkvovy-pernik-s-domaci-polevou

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s