Pomerančový chlebíček s cukrovou polevou


Máslo, tvaroh, pomerančová šťáva a kůra, sušené brusinky. Ingredience, které udělají z obyčejného bábovkového těsta neobyčejný dezert. Chlebíček je díky tvarohu krásně vláčný. Sušené brusinky a pomerančová kůra dodají chlebíčku tu správnou chuť a aroma. A na závěr cukrová poleva s pomerančovou šťávou už jen podtrhne onu božskou kombinaci.

img_3571

Těsto je velice jednoduché na přípravu, můžete připravit bábovku nebo upéct koláč v dortové formě. Samozřejmě můžete vynechat i cukrovou polevu, ale věřte, že s polevou chutná chlebíček mnohem lépe.

img_3576

Těsto:

  • 225 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru (krupice / třtinový)
  • 140 g změklého másla
  • 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 180 g tučného tvarohu (ve vaničce, pokojové teploty)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • pomerančová a citronová kůra (vždy z 1/2)
  • cca 50 ml mléka
  • cca 20 ml rostlinného oleje
  • 80 g brusinek (předem namočených v horké vodě)

Poleva:

  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce horké vody
  • cca 120 – 150g moučkového cukru

Postup:

  1. Připravte si předem brusinky – zalijte je horkou vodou (musí být všechny ponořené) a nechte cca 30 minut odstát.
  2. Žloutky vyšlehejte společně s cukry do světlé pěny. Pomalu zašlehejte cca 20 ml oleje a postupně přidávejte změklé máslo, vyšlehejte do hladké směsi.
  3. Dále přidejte tvaroh, mléko, rum, šťávu z pomeranče, nastrouhanou kůru z pomeranče i citronu. Promíchejte.
  4. Smíchejte polohrubou mouku s kypřícím práškem. Suchou směs přidejte k tekuté a pořádně promíchejte.
  5. Lehce okapané brusinky vmíchejte do těsta.
  6. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh – nejdřív šlehejte na nižší otáčky a postupně přidávejte výkon. Sníh opatrně vmíchejte do těsta.
  7. Připravte si chlebíčkovou formu a vyložte ji pečícím papírem (pokud budete péct v bábovkové formě – nejdřív formu vymažte máslem a vysypte hrubou mokou). Těsto nalijte do formy a pečte v předěhřáté troubě na 170°C asi 35 – 40 minut (dokud nevytáhnete z těsta suchou špejli).
  8. Nechte vychladnout a připravte si polevu – utřete citrusovou šťávu s vodou a cukrem. Ozdobte dle fantazie.

img_3578

img_3580 - kopie

Zdroj: http://avecplaisir.cz/pomerancovy-biskupsky-chlebicek-tvarohem/

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s