Dort s bílou čokoládou a mandarinkou


Ta naše holka před pár dny slavila 4. narozeniny a slavilo se ve velkém stylu. Olivie si sama naplánovala narozeninovou oslavu, pozvala (nejlepší) kámoše ze školky, vymyslela si příchuť dortu, myslela dokonce i na květinovou výzdobu a hlavně – rozdělila úkoly. Děda nakoupil světýlka, táta měl na starosti pozvánky pro kamarády, instalaci dekorací, nákup květin a šampaňského. Já, máma, jsem měla ten nejtěžší úkol, upéct dort (dva dorty).

Na rodinnou oslavu jsem připravila lehký piškotový dortík s citrusovou kůrou, krémem z bílé čokolády a mandarinkami. Dort je velmi lehký na přípravu, ale je dobré si přípravu rozložit minimálně do 2 dní – upéct korpus, připravit si čokoládovou ganache a další den se vrhnout na krém, dortík sestavit a nechat uležet přes noc v lednici. V den servírování stačí jen dozdobit, nicméně upozorním, že krém z mascarpone má tendenci praskat (není ideální na potáhování dortů). Každopádně dort je vynikající a má už dokonce i vánoční nádech.

IMG_3400

Těsto:

  • 3 menší vejce (bílky a žloutky odděleně)
  • 90 g krupicového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • kapka vanilkového extraktu
  • kůra z 1/2 citrónu a 1 pomeranče
  • 25 g oleje

Postup:

  1. Dortovou formu o průměru 18 – 20 cm vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 170°C.
  2. Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu – nejdříve šlehejte na nižší otáčky samotné bílky, postupně přisypávejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
  3. V jiné míse vyšlehejte žloutky s extraktem a nakonec přidejte nastrouhanou citrónovou kůru. Obě hmoty lehce spojte a lehce vmíchejte prosátou mouku.
  4. Na závěr do těsta vmíchejte olej.
  5. Těsto nalijte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách teplotu snižte na 150°C a pečte zhruba dalších 10 minut.
  6. Korpus nechte 5-10 minut vychladnout ve formě a poté korpus pomocí nože „odlepte“ od formy a přendejte na chladící mřížku. Nechte vychladnout.

Ganache z bílé čokolády:

  • 100 g bílé čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Čokoládu nasekejte na malé kostičky a dejte do misky.
  2. Nalijte smetanu do hrnce a přiveďte smetanu těsně pod bod varu. Nasekanou čokoládu zalijte smetanou, míchejte dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hustá čokoládová hmota.
  3. Ganache přelijte do misky a nechte lehce vychladnout, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte minimálně na 3 hodiny do lednice (nejlépe přes noc).

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • čokoládová ganache z bílé čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Do mísy dejte mascarpone a přidejte vychlazenou čokoládovou směs a smetanu na šlehání.
  2. Krém vyšlehejte do hladka.

+ kompotované mandarinky (1 malá konzerva), čerstvé mandarinky na ozdobu,

Sestavení dortu:

    1. Korpus 2x prořízněte. Jednotlivé pláty lehce pokapejte mandarinkovou šťávou z kompotu.
    1. Na pláty nanášejte krém (rozdělte si krém na 3 části) a na krém dejte okapané mandarinky, vrstvěte.
    1. Dort ozdobte dle fantazie – čerstvou mandarinkou (ovocem), hoblinkami čokolády.
  1. Nechte v lednici pár hodin proležet a vychladit.

IMG_3399

A na dětskou párty jsem na přání připravila tři druhy cupcakes – vanilkový cupcakes plněný malinovým rozvarem s malinovým krémem, jablečno – mrkvový cupcakes s karamelovým krémem a čokoládový s krémem z bílé čokolády. U dětí i oslavenkyně měly cupcakes stejně velký úspěch jako dortík s mandarikami.

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s