Valašské frgále


Koláče všech koláčů – to jsou kynuté valašské frgále. Křehké, tenké těsto s nadýchanými okraji, bohatá povidlová náplň a drobenka. Nejlépe chutnají, když je po upečení pomažete rozpuštěným máslem s cukrem a kapkou rumu. Koláče, které můžete naplnit jakoukoli náplní. Nám ovšem nejvíce chutnají s povidly, a proto jsem do koláčů zužitkovala domácí jablečná a hrušková povidla. A nechci se chválit, ale tentokrát se mi kynuté těsto povedlo na jedničku s hvězdičkou. Využila jsem domácí pekárnu a program na kynutí těsta, kdy jsem program nechala běžet dvakrát. Jsem přesvědčená, že díky opětovnému kynutí vzniklo neuvěřitelně nadýchané těsto se kterým se nádherně pracovalo a výsledek byl naprosto božský. Frgále se hodí na každou příležitost, nečekejte až na další posvícení a pečenou husu.

IMG_3384

IMG_3388

Těsto:

  • 330 g polohrubé mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 90 g rozpuštěného (vychladlého) másla + 20 g másla na potření upečených koláčů
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 28 g čerstvého droždí (3/4 balíčku sušeného droždí)
  • 120 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)

+ 1 rozšlehané vejce na potření, povidla (hrušková, jablečná, povidlová), případně náplň dle chuti – tvarohová, maková

Drobenka:

  • 100 g hladké mouky
  • 90 g krupicového cukru
  • 50 g másla

Postup:

  • V asi 60 ml vlažného mléka rozpusťte droždí a přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte lehce vychladnout.
  • Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, citronovou kůru, zbylý cukr, žloutek, rozpuštěné máslo a tuzemák.
  • Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – ručně anebo při nízkých otáčkách v elektrickém robotu, trvá to asi 15 minut. Těsto se provzdušní, bude hladké a nadýchané. V případě potřeby přidejte ještě trochu mléka. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí. Uložte ho na teplé místo, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout.
  • Vykynuté těsto znovu propracujte a nechte opětovně kynout asi hodinu.
  • Připravte si drobenku – smíchejte mouku s cukrem a máslem a vytvořte drobenku.
  • Nakynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rukama zadělejte, rozdělte na poloviny a na pečícím papíře připravte základ pro koláč – tenké těsto s vyšším okrajem (cca 1 cm). Okraje potřete rozšlehaným žloutkem a naneste vrstvu náplně a bohatě zasypte drobenkou. S druhou polovinou těsta postupujte stejně. Nechte na plechu ještě dalších 15 minut kynout.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut dokud koláče nezezlátnou.
  • Po vytažení z trouby koláče potřete rozpuštěným máslem (případně máslem smíchaným se lžící moučkového cukru a kapkou rumu). Nechte vychladnout.

IMG_3387

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s