Čokoládový koláč s hruškou a mandlemi


Pokaždé se mi v hlavě zrodí nápad s receptem, který chci nebo nutně potřebuji připravit. Pár dalších dní nad receptem přemýšlím a většinou to končí velkým experimentem stejně tak jako tenhle čokoládový koláč s hruškou a mandlemi.

Původní recept je bez lepku a do těsta se přidávají pouze mleté ořechy. Já v receptu použila hladkou špaldovou mouku. Koláč je navíc plný čokolády a jelikož se u nás doma najde pouze vysokoprocentní hořká čokoláda, chuť čokolády je skutečně intenzivní. A protože jsem místo ořechů zvolila mouku, těsto bylo po zpracování neuvěřitelně tuhé (panika!), takže jsem do těsta na závěr přidala i řecký jogurt. Samozřejmě nesmí chybět sekané mandličky a hruška na ozdobu.

Věřte nebo ne, nakonec vznikl opravdu vynikající koláč, který konzistencí připomíná brownies. Jak už jsem zmínila milionkrát, nebojte se v kuchyni experimentovat, vyplatí se to.

IMG_3369

Těsto:

  • 85 g másla
  • 85 g hořké čokolády
  • 80 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 řecký bílý jogurt (např. Milko)
  • 45 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)
  • špetka soli
  • hrst loupaných mandlí

+ zralé hrušky (1 velká nebo 2 měnší)

Postup:

  • Ve vodní lázni rozpusťte kousky másla s čokoládou. Rozpuštěnou směs odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu a vmíchejte lžíci rumu (nemusí být).
  • V míse vyšlehejte elektrických šlehačem vejce s cukrem do světlé pěny (trvá to cca 5 minut). Do této směsi postupně přidávejte vychladlou čokoládovou hmotu a lehce míchejte vařečkou.
  • Do čokoládové směsi prosejte mouku s kakaem a špetkou soli a opatrně zapracujte do těsta. Těsto musí být vlhké, hutné a správně „patlavé“.
  • Do těsta vmíchejte kelímek jogurtu.
  • Na závěr do těsta zapracujte nasekané kousky loupaných mandlí.
  • Připravte si hrušky – nakrájejte je na tenké plátky.
  • Koláčovou formu vymažte máslem a do formy nalijte těsto. Na těsto položte tenké plátky hrušek.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 25-30 minut.
  • Povrch upečeného těsta by měl připomínat lesklý papír, strany moučníku by se měly odtahovat od stěn, ale stále by se mělo těsto lehce „třást“, když pekáčkem trochu zatřesete ze strany na stranu. Koláč by měly být lehce nedopečené, aby zůstaly krásně mazlavé.

IMG_3366

IMG_3371

Zdroj: http://kitchenstory.cz/cokoladovy-kolac-s-hruskami-bez-mouky/

 

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s