Jablečný závin


Jablečný závin neboli štrúdl má bohatou historii a dodnes se jedná o jeden z nejoblíbenějších moučníků v mnoha zemích Evropy. Receptů existuje celá řada, existuje mnoho receptů na těsto – tažené, máslové, kynuté, bramborové anebo listové. Náplň do závinu lze měnit dle ročního období, nicméně troufám si tvrdit, že jablečnému závinu s vlašskými oříšky a rozinkami v rumu se žádná jiná kombinace nevyrovná.

Štrúdl mě provází od podzimu do jara a nesmí chybět ani na naší vánoční tabuli. Tažený závin byl pro mě opět výzvou, ale myslím, že jsem se s touto výzvou poprala velmi dobře. Samozřejmě je tento závin náročnější na přípravu, ale výsledek stojí rozhodně za to.

IMG_3356

Těsto:

  • 300 g hladké mouky + podsypání
  • 75 g rozpuštěného másla (vychladlé)
  • 110 ml vlažné vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 1,5 kg jablek
  • 2 lžíce třtinového cukru (záleží na sladkosti jablíček)
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 1 lžička skořice
  • vlašské ořechy (množství dle chuti, lze vynechat)
  • rozinky (předem naložené v rumu, případně namočené v horké vodě, množství dle chuti, lze vynechat)
  • strouhanka (případně kokos) na poprášení těsta

+ rozpuštěné máslo na potíraní těsta (cca 50g)

Postup:

  1. Připravte si rozinky (namočte je předem do rumu, případně horké vody).
  2. Připravte si těsto – v hnětacím robotu (ručně) smíchejte mouku, rozpuštěné máslo, vodu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto uložte na 30 minut do vyhřátého hrnce (v hrnci nechte uvařit vodu, hrnec musí být suchý) a nechte těsto odpočinout.
  4. Připravte si náplň – oloupejte jablíčka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na malé kostičky (případně nastrouhejte).
  5. V míse smíchejte jablíčka, cukry, skořici, nasekané oříšky a rozinky (bez rumu/vody).
  6. Připvate si čistou utěrku, plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 180°C.
  7. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Na utěrce lehce vyválejete první půlku těsta (nezapomeňte utěrku pomoučit), těsto vytáhněte rukama do tvaru obdélníku na velikost plechu. Cílem je získat slabé těsto (průsvitné).
  8. Vyválené těsto lehce potřete rozpuštěným máslem, těsto lehce popraště strouhankou (kokosem) a naneste půlku jablečné náplňe.
  9. Závin s pomocí utěrky začněte rolovat (po delší straně s náplní). Závin opatrně přeneste na plech a potřete máslem. Pečte zhruba 40 minut. Během pečení závin 1-2 potřete máslem. Po upečení závin také potřete máslem (případně máslem s rumem).
  10. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.
  11. Podávejte teplý, vlažný, studený s moučkovým cukrem, vanilkovou omáčkou, zmrzlinou. Prostě dle chuti.

IMG_3358

Zdroj: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/01/vidensky-jablecny-zavin.html

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s