Dýňové cupcakes


Ráno jsem se probudila a s hrůzou zjistila, že je už skoro půlka října. Za poslední měsíc jsem stihla opravdu mnoho věcí – vyhlášení soutěže FOOD BLOG ROKU, teambuilding, Olivčinu angínu a zánět středního ucha (rodiče, litujte mě!), pár pracovních projektů, nachlazení a nekonečnou únavu. Podzim udeřil v plné síle a já si konečně začínám užívat nejkrásnější roční období. Ze skříně tahám teplé svetry, popíjím teplý čaj a k večeři si ráda dopřeju horkou hutnou polévku na zahřátí. Máme chuť na pečené maso, kořenovou zeleninu a dýně!

IMG_3347

Jako každý rok nesmí chybět na podzim dýňový dezert a tyhle cupcakes jsem pekla na oslavu svátku naší Olivie. Jsou opravdu velice jednoduché na přípravu a pokaždé mají opravdu velký úspěch (odpůrci hrnkových receptů dál nečíst!). Miluju kombinaci vláčného dýňového těsta s kořením a krémem z krémového sýru. Mám pocit, že tuhle kombinaci milují všichni.

Na těsto potřebujete dýňové pyré a já jsem připravila pyré z máslové dýně, kterou jsem uvařila, rozmixovala a nechala vychladnout. Inspirovala jsem se receptem od mé oblíbené cukrářky z blogu vikendovepeceni.cz.

IMG_3349

Těsto (12 cupcakes):

  • 1 hrnek mouky (mix hladké a polohrubé)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 mletého kardamomu
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 vejce

+ 1/2 máslové dýně na pyré

Krém:

  • 250 g krémového sýrz (např. Lučina)
  • 125 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • aroma z vlaškých oříšků (nemusí být)

+ ořechy na ozdobu

Postup:

  1. Připravte si dýňové pyré. Dýni nakrájejte na menší kostičky a uvařte ve vodě. Přebytečnou vodu slijte, dýni rozmačkejte (rozmixujte) a nechte vychladnout.
  2. Připravte si formu na muffiny a papírové košíčky.
  3. Ve větší míse smíchejte dýňové pyré s cukrem, vejci a olejem. Prošlehejte.
  4. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a kořením.
  5. Suchou směs přisypávejte do dýňové směsi a míchejte do hladkého těsta.
  6. Těsto nalijte do připravených košíčků (asi 1 cm po okraj košíčku, těsto vyběhne).
  7. Pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 20-24 minut. Upečené cupcakes nechte vychladnout.
  8. Připravte si krém – vyšlehejte krémový sýr s cukrem a smetanou do tuha. Ozdobte dle fantazie.

IMG_3346

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s