Drobenkový koláč s ovocem


Dovolená je za námi, jsme zase zpět v kolotoči každodenních povinností, ale ještě chvíli budeme myšlenkami v Českém krasu a na Křivoklátsku. Vyšlápli jsme pár kopečků, nachodili několik desítek kilometrů, pár kilometrů najezdili na bruslích a koloběžkách podél Berounky, navštívili jsme (už po několikáté) Karlštejn, objevili krásy hradu Křivoklát, seděli u táboráku a pozorovali hvězdy, vedli vášnivé diskuze o vesmíru, krmili se malinami, rybízem a angreštěm z keřů a hlavně – byli jsme všichni spolu!

Samozřejmě, že jsme si ovoce z dovolené vezli s sebou do Prahy, a proto mi i tenhle koláček připomíná ty krásné chvíle, které jsme strávili na chalupě s rodinou. Pokud nemáte rádi hrnkové recepty, dál ani nečtěte (smích)!

Hrnkový litý koláč s drobenkou a ovocem nesmí chybět žádné léto. Nejedná se o žádnou suchou buchtu, díky jogurtu je těsto krásně vláčné a díky citrónové kůře je zase krásně voňavé. A hrnek jsem použila ten náš klasický – 250 ml. Vyzkoušíte ho?

IMG_3309

 

Těsto:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1/4 hrnku oleje
  • 75 ml bílého jogurtu
  • 1/2 prášku do pečiva
  • čerstvá citrónová kůra
  • mléko dle potřeby

+ drobné letní ovoce (rybíz, angrešt, borůvky)

Drobenka:

  • 5 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce másla (změklé)

+ moučkový cukr na posypání upečeného koláče

Postup:

  1. Připravte si ovoce na koláč a koláčovou formu (průměr 24 cm) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (můžete použít pečící papír).
  2. Připravte si drobenku – smíchejte mouku s cukrem a máslem. Nechte stranou.
  3. Ve větší míste vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přidejte olej, jogurt a promíchejte.
  4. Do tekuté směsi vmíchejte mouku, prášek do pečiva a citrónovou kůru. Pokud je těsto moc tuhé, postupně přidávejte mléko – těsto nesmí být řidké, ale zároveň by se mělo pohodlně vylít na plech.
  5. Těsto vylijte do připravené formy, na těsto naneste ovoce a na závěr ovoce posypte drobenkou.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 30 minut. Nechte vychladnout a podváejte pocukrované moučkovým cukrem.

IMG_3308

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s