Čokoládový koláč s ricottou a třešněmi


Máme první červencový týden, ulice Prahy jsou vylidněné, metro i tramavaje poloprázdné – konečně jsou tady prázdniny a čas dovolených.

Já už jsem se na dovolenou naladila před několika dny, kdy jsme byli s rodinou v Holandsku. Vyrazila jsem za kávovým dobrodružství do Amsterdamu. Ano, jednalo se částečně i pracovní (vzdělávací) záležitost, ale pobyt jsme si prodloužili a vrátili se zpět na ty naše nejmilovanější místa. Naše Olivie letěla poprvé letadlem, cestovala s námi po celém Holandsku vlakem a konečně jsme ji mohli ukázat místa, kde maminka s tatínkem žili. Mám pocit, že si Olivie zamilovala Holandsko stejně jako my. A zase se tam vrátíme, tím jsem si jistá.

Nicméně naše letní dovolená se blíží, poslední den v práci před námi a po náročném pracovním nasazení nás čeká konečně volno. Odpočinek, výlety, koupačky a opejkačky, už se těšíme! Samozřejmě to k té letní pohodičce chce něco dobrého na zub – například čokoládový koláč s ricottou a třešněmi. Koláč je jednoduchý, rychlý a navíc bez mouky. Určitě by šel upéct i ve zdravé variantě, my jsme si jej dopřáli takto a byli jsme více než spokojení.

IMG_3301

 

Ingredience:

  • 150 g čokolády
  • 35 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 250 g ricotty
  • 1 lžíce rumu (lze vynechat)
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 150 g třešní

Postup:

  1. Připravte si formu a vyložte ji pečícím papírem (pečící papír pomažte z obou stran máslem). Můžete použít dortovou formu o průměru 20-22 cm anebo menší pekáček.
  2. Připravte si třešně – rozpulte je a vypeckujte je, nechte stranou.
  3. Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni, nechte vychladnout.
  4. Vyšlehejte žloutky s cukrem (třtinovým i vanilkovým) do světlé pěny. Postupně zašlehejte i lžíci rumu (lze vynechat). Do žloutkové směsi vmíchejte vychladlou čokoládu, přidejte mléko, kukuříčný škrob a ricottu.
  5. Vyšlehejte sníh z bílků a špetky soli. Sníh lehce vmíchejte do čokoládové směsi.
  6. Těsto nalijte do formy a rovnoměrně na těsto poskládejte půlky třešní. Pečte v předehřáté troubě na 180°C.
  7. Upečený koláč nechte zcela vychladnout a následně dejte vychladit do lednice (nejlépe přes noc).

Zdroj: http://hrnecvhlave.cz/cokoladovy-kolac-s-ricottou/

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s