Mazarintårta je skandinávský koláč, který se skládá z křehkého těsta, marcipánové náplně a ovoce. Ve Skandinávii je velmi oblíbený a v průběhu celého roku se připravuje s různými druhy ovoce.
Ve skanidnávské pečící kuchařce, kterou jsem dostala od manžela jako dárek, je recept na koláč se švestkami a černým pepřem, ale švestková sezóna je daleko a navíc už mě pár týdnů honila mlsná na meruňky. To byl nápad – meruňky a pravá vanilka!
Kuchařka je plná krásných fotografií a textů, nicméně při pečení jsem zjistila, že recepty a instrukce jsou velice nepřesné. Předpokládám, že to z části ovlivnil i překlad do češtiny, ale je to velká škoda. Každopádně s receptem jsem si poradila a upekla jsem naprosto báječný koláč, který si mě naprosto získal a už se těším až meruňky a vanilku nahradím dalšími surovinami.
Křehké těsto:
- 100 g másla
- 175 g hladké mouky
- 60 g cukru moučka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vejce
Postup:
- Z vychlazeného másla, mouky, cukru, vanilky a vejce vypracujte hladké těsto. (Důležité je, aby bylo máslo opravdu vychlazené a v průběhu zpracování těsta se nesmí máslo rozpouštět. V případě, že je těsto příliš řidké, přisypte mouku, v opačném případě přidejte lžíci vody.)
- Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočinout minimálně na 1 hodinu.
Meruňky:
- 7 – 8 meruněk
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
Postup:
- Připravte si meruňky – umyjte je, vypeckujte a nakrájejte na silnější plátky.
- Do mísy vložte meruňky a zasypte je krupicovým cukrem a přidejte semínka z vanilkového lusku. Promíchejte a nechte stranou.
Marcipánová náplň:
- 150 g marcipánu
- 80 – 100 g cukru moučka
- 100 g změklého másla
- 2 vejce
- 50 g hladké mouky
- špetka soli
Postup:
- V míse smíchejte na malé kostičky nakrájený marcipán s cukrem a prohněťe lžící nebo mechanicky.
- Přidejte změklé máslo a opět důkladně zapracujte.
- Postupně přidávejte vejce, dokud nevznikne jednolitá hmota.
- Nakonec vmíchejte prosátou mouku se špetkou soli.
Koláč – postup:
- Křehké těsto rozválejte a vložte do koláčové formy (průměr 25 cm).
- Na těsto rovnoměrně rozetřete marcipánovou náplň.
- Na marcipánovou náplň rozprotřete meruňky a pečte v předehřáté troubě cca 40 minut (do zlatova).
- Upečený koláč nechte vychladnout a lehce pocukrujte.
Zdroj: Fika & Hygge – Skandinávské pečení pro chvíle pohody