Meruňkový koláč s marcipánem


Mazarintårta je skandinávský koláč, který se skládá z křehkého těsta, marcipánové náplně a ovoce. Ve Skandinávii je velmi oblíbený a v průběhu celého roku se připravuje s různými druhy ovoce.

Ve skanidnávské pečící kuchařce, kterou jsem dostala od manžela jako dárek, je recept na koláč se švestkami a černým pepřem, ale švestková sezóna je daleko a navíc už mě pár týdnů honila mlsná na meruňky. To byl nápad – meruňky a pravá vanilka!

Kuchařka je plná krásných fotografií a textů, nicméně při pečení jsem zjistila, že recepty a instrukce jsou velice nepřesné. Předpokládám, že to z části ovlivnil i překlad do češtiny, ale je to velká škoda. Každopádně s receptem jsem si poradila a upekla jsem naprosto báječný koláč, který si mě naprosto získal a už se těším až meruňky a vanilku nahradím dalšími surovinami.

IMG_3293

Křehké těsto:

  • 100 g másla
  • 175 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vejce

Postup:

  • Z vychlazeného másla, mouky, cukru, vanilky a vejce vypracujte hladké těsto. (Důležité je, aby bylo máslo opravdu vychlazené a v průběhu zpracování těsta se nesmí máslo rozpouštět. V případě, že je těsto příliš řidké, přisypte mouku, v opačném případě přidejte lžíci vody.)
  • Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočinout minimálně na 1 hodinu.

Meruňky:

  • 7 – 8 meruněk
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. Připravte si meruňky – umyjte je, vypeckujte a nakrájejte na silnější plátky.
  2. Do mísy vložte meruňky a zasypte je krupicovým cukrem a přidejte semínka z vanilkového lusku. Promíchejte a nechte stranou.

Marcipánová náplň:

  • 150 g marcipánu
  • 80 – 100 g cukru moučka
  • 100 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • špetka soli

Postup:

  1. V míse smíchejte na malé kostičky nakrájený marcipán s cukrem a prohněťe lžící nebo mechanicky.
  2. Přidejte změklé máslo a opět důkladně zapracujte.
  3. Postupně přidávejte vejce, dokud nevznikne jednolitá hmota.
  4. Nakonec vmíchejte prosátou mouku se špetkou soli.

Koláč – postup:

  1. Křehké těsto rozválejte a vložte do koláčové formy (průměr 25 cm).
  2. Na těsto rovnoměrně rozetřete marcipánovou náplň.
  3. Na marcipánovou náplň rozprotřete meruňky a pečte v předehřáté troubě cca 40 minut (do zlatova).
  4. Upečený koláč nechte vychladnout a lehce pocukrujte.

 

Zdroj: Fika & Hygge  – Skandinávské pečení pro chvíle pohody

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s