Čokoládový dortík s jahodami


Přiznám se, že jsem dlouho váhala nad tím, zda tento dortík budu veřejně publikovat anebo skončí ve složce dortů a koláčků, které nejsou dost dobré, dokonalé a nebo mi nechutnají (veřte, že taková složka skutečně existuje :D). Nicméně chuťově byl tento dortík tak báječný, že by byla škoda, abych se s Vámi nepodělila o recept a o mé zkušenosti při pečení. Navíc je to také důkaz toho, že ne vždy se mi vše povede na výbornou a ne vždy jsem s výsledkem maximálně spokojená.

Původně jsem měla v plánu upéct vanilkové dortíčky s jahodami a marcipánem. Po rodinné poradě jsem nakonec změnila plán a pustila se do čokoládové verze. Kakaový korpus, čokoládový krém, jahody a místo marcipánu pouze poprášit cukrem. Nakonec jsem nedělala ani mini dortíky, ale menší dortík v dortové rozevírací formě.

Krém je vynikající, ale bohužel nebyl moc pevný a tuhý, takže určitě doporučuji přidat ztužovač do krémů anebo plátek želatiny. Ani po perfektním vychlazení mi krém neztuhnul a umíte si představit tu katastrofu při krájení dortu? Dort se celý roztekl a nakonec jsme ho snědli na lžičku. Olizovali jsme se až za ušima, ale i ty uši jsme měli od čokoládového krému.

Pár tipů na závěr – určitě se nebojte přípravy tohoto dortíku (mini dortíků). Jen při pečení korpusu dbejte na rovnoměrně rozetřené těsto, do krému raději přidejte ztužovač a nechte dort opravdu dobře vychladit. V původním receptu autorka doporučuje i použití páskové fólie na dortíky. Já jsem páskovou fólii nepoužila, proto jsem zvolila dortovou rozevírací formu, nicméně do mini forimček zcela určitě doporučuji použít zmíněnou fólii.

IMG_3288

Korpus (piškotový plát):

  • 3 vejce (bílky, žloutky zvlášť)
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • špetka soli
  • mandlové aroma (olej)

Postup:

  1. Do menší misky prosejte mouku a kakao, přidejte špetku soli a pořádně promíchejte. Dejte stranou.
  2. Žloutky vyšlehejte s 40 g krupicového cukru a mandlovým olejem (aroma) do husté pěny.
  3. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru do pevného sněhu – nejdříve šlehejte na menší otáčky, postupně přisypávejte cukr a výkon mixéru zvyšujte.
  4. Žloutkovou směs a sníh spojte. Do směsi opatrně vmíchejte mouku s kakaem.
  5. Těsto rozetřete (rovnoměrně) na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 8 minnut. Po upečení nechte zcela vychladnout.

Čokoládový krém:

  • 250 ml mléka
  • 1 čokoládový puding (hořká čokoláda)
  • 3 – 4 lžíce cukru krupice
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 – 4 kostičky kvalitní čokolády

Postup:

  1. Připravte puding dle návodu na obalu, ale cukr přidejte až nakonec – puding se nebude připalovat.
  2. Do teplého pudingu vmíchejte máslo a čokoládu. Směs dejte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout (nejlépe přes noc, případně zchladit do mrazáku).
  3. Vychlazený základ vyšelehejte do krémova.
  4. V jiné míse vyšlehejte smetanu a vmíchejte do pudinku.

+ doporčuji použít ztužovač krémů

K sestavení dortíku (dortíků):

  • 500 g jahod
  • formičky na semifredo (průměr cca 8cm), případně malá dortová (rozevírací) forma
  • cukr na posypání

Postup:

  1. Připravte si jahody – omyjte, očistěte a část rozkrájete na půlky a část na malé kostičky do vnitř dortíku.
  2. Z piškotového plátu vykrojte korpus (kolečka pro dortíky).
  3. Na dno formy dejte korpus. Kolem obvodu naskládejte půlky jahod řeznou stranou ven. Naneste krém, přidejte porkájené jahůdky a přiklopte piškotem.
  4. Nechte vychladit. Podávejte pocukrovaný nebo dozdobte dle fantazie.

Zdroj: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/06/jahodove-dortiky.html

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s