Zeleninové letní závitky a grilovaný bůček

dne

Já miluju zeleninu, on miluje maso a když řešíme otázku, co bude zase k obědu, máme jasno. Ne, vlastně nemáme vždy jasno. Občas se musíme i dohadovat o tom co si uvaříme. Já mám většinou chuť na něco zdravého a on má standardně chuť na něco nezdravého.  A proto se pokaždé snažíme najít kompromis.

Na závitkách je úžasné, že je můžete naplnit čím chcete anebo tím co máte zrovna po ruce. Já jsem zvolila variantu jen se zeleninou a ananasem. Často se ve vietnamských bistrech setkáte se závitky, které jsou plněné zeleninou, krevetami, kuřecím masem a vaječnou omeletou. Nicméně, když zvolíte zajímavou kombinaci, například jako já s ananasem, vůbec nevadí, že v závitkách není žádné maso ani vejce.

Vietnamský grilovaný bůček má taky své kouzlo a chutná báječně. Maso je nutné předem namarinovat, stačí pouze hodinka v lednici, ale klidně můžete maso nechat odležet přes noc. Potom stačí jen rozpálit gril (grilovací pánev) a zprudka opéct. Servíruje se se skleněnými nudlemi, zeleninou a zálivkou.

Myslím, že tentokrát se to povedlo na jedničku. Na stole jsme měli závitky, grilované vepřové, zeleninu, zálivku a nudle. Každý si nabral dle libosti a všichni jsme byli náramně spokojení.

IMG_3241

Zeleninové letní závitky

Ingredince:

  • 1 balení rýžového papíru
  • 1 balíček skleněných nudlí
  • ananas
  • salát (např. little gem)
  • zelenina dle chuti (mrkev, paprika, okurka, bílá ředkev, ředkvičky)
  • čerstvý koriandr

Omáčka:

  • 4 – 5 lžic vietnamské rybí omáčky
  • 2 lžíce octa (rýžového)
  • 1 – 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • čerstvá feferonka
  • hrnek horké vody

Postup:

  1. Připravte si nudle dle návodu – uvařte nudle ve vodě, sceďte a nechte okapat (nudle můžete případně pokapat olejem a promíchat, aby se nelepily). Nechte stranou.
  2. Připravte si zeleninu dle chuti. Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné proužky. V receptu jsem použila salátovou okurku, červenou papriku, bílou ředkev, ředkvičky a salátové listy.
  3. Nakrájejte ananas na proužky, připravte si lístky koriandru.
  4. Připravte si omáčku – do misky prolisujte česnek, přidejte na jemno nakrájenou chilli papričku, cukr, rybí omáčku, ocet a promíchejte. Vše zalijte horkou vodou, promíchejte a nechte chvíli odstát.
  5. Udělejte si prostor na lince a připravte si všechny suroviny, aby byly po ruce. Do hlubokého talíře (velké misky) dejte vlažnou vodu a připravte si čistou utěrku.
  6. Rýžový papír lehce ponořte do vody a dejte na vlhkou utěrku. Je nutné pracovat rychle, aby se papír nepřilepil k utěrce a jednotlivé suroviny naneste na papír. Veškeré suroviny naneste v jedené linii – nudle, zeleninu, ananas, koriandr a zarolujte (utáhněte).
  7. Závitky servírujte s omáčkou a před kousnutím vždy namočte do připravené omáčky.

Vietnamský grilovaný bůček

Ingredience:

  • 400g vepřového bůčku bez kosti
  • skleněné nudle
  • zálivka ( stejná jako u letních závitků)

Marináda:

  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa (případně 2 lžíce limetkové šťávy)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 cibule (na hrubo nakrájená)

Postup:

  1. Bůček nakrájejte na tenké plátky (3 až 5 mm). Před nakrájením můžete nechat bůček chvíli zatuhnout v mrazáku, aby se lépe krájel.
  2. Připravte si marinádu ze všech ingrediencí. Do marinády vložte maso, na hrubo nakrájenou cibuli (klínky) a jemně prolisovaný česnek. Důkladně promíchejte a maso nechte marinovat v lednici minimálně hodinu (mísu zabalte do potravinářské fólie), případně můžete nechat maso marinovat i přes noc.
  3. Maso připravte na grilu (na pánvi). Grilujte z obou stran, dokud nebude bůček propečený.
  4. Podávejte se skleněnými nudlemi, zeleninou a zálivkou.

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s