Fenyklový salát s pomerančem


Nebudu se opakovat a psát znovu a znovu o rovnováze mezi sladkým životem a zdravou výživou. Příběh o boji s kilogramy navíc jste četli už několikrát. V tomto příběhu je hlavním hrdinou fenykl, a proto přidávám pár zajímavostí o této surovině.

Fenykl má nasládlou, lékořicovou chuť a ve většině domácnostech se objevuje v podobě semínek jako koření. Čerstvý fenykl je vynikající do salátů, nicméně na Jihu je to velmi oblíbená surovina do teplé kuchyně a jižanští kuchaři s fenyklem doslova kouzlí – zapékají jej, plní, dusí s vínem, přidávají do italského risotta. Výraznou chuť způsobuje chemická látka anetol, kterou najdete i u anýzu nebo badyánu. Tepelná úprava výraznou chuť tlumí, nicméně v kombinaci s dalšími surovinami vždy vytvoří něco úžasného. Fenykl dokonale ladí i s citrusy, protože obsahuje citrusové silice.

Proč tedy nenechat vyniknout výraznou chuť fenyklu v salátu s pomerančem, sušenou šunkou a dresinkem z ananasové hořčice.

Tip na závěr – vybírejte menší, neotlačené bulvy a nezapomeňte odstranit první dva vnější tužší listy. Nať můžete použít na doladění pokrmu.

IMG_3177

Ingredience:

  • listový salát dle chuti
  • 1/2 menší bulvy fenyklu
  • 1-2 pomeranče
  • sušená šunka
  • pekanové ořechy

Dresink:

  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžička ananasové hořčice (zakoupeno v Lidl)
  • sůl, pepř
Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s