Babka s domácí nutellou

dne

Řekli jste si o závin a tak ho tady máte. Původně jsem měla v plánu zpracovat domácí nutellu v koblížkách, nicméně přání je přání a jsem ráda, že jsem Vám jedno přání mohla splnit.

Babka je z kynutého těsta a recept na těsto jsem použila z blogu Kitchnette. V případě, že nemáte po ruce domácí nutellu (ani tu kupovanou), nezoufejte, náplň si můžete vytvořit z čokolády a másla anebo můžete případně náplň udělat z toho co máte zrovna doma – jablka, rozinky, skořice. Věřím, že voňavé, nadýchané těsto bude fungovat perfektně s každičkou náplní.

Další recept bude určitě už bez nutellové náplně – už jsme ji snědli. Vynikající v babce, na palačinky i na chleba. A koblížky možná někdy příště.

IMG_3170

Těsto:

  • 280 g hladké mouky 
  • 1 lžíce cukru
  • 100 ml mléka
  • 90 g másla (pokojové teploty)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky sušeného droždí (20 g čerstvého)
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu (skořice)
  • kůra z 1 citrónu  

Náplň:

  • domácí nutella
  • lískové oříšky (opražené a nasekané)

+ javorový sirup na polévání, lískové ořechy na posypání

Postup:

  1. Připravte si kvásek – do vlažného mléka nasypte cukr, droždí a lehce poprašte moukou. Na teplém místě nechte vzejít kvásek (10-15 minut).
  2. Do kvásku postupně přidávejte máslo, vejce, kůru z citrónu, špetku soli, koření a mouku. Ručně nebo pomocí hnětacího robotu vypracujete hladké (pružné) těsto, které nelepí.
  3. Těsto vložte do mísy, zabalte potravinářskou fólií a nechte kynout v chladu 5-6 hodin. 
  4. Z vykynutého těsta vyválejte na pomoučeném vále obdélník (30 x 50cm). Na těsto naneste vrstvu čokoládové pomazánky a na náplň nasypte opražené a nasekané lískové oříšky (nemusí být) a těsto zarolujte. Celý váleček podélně rozřízněte a tyto dvě části volně obtáčejte, aby řez byl stále nahoře. Váleček stlačte k sobě, aby se vešel do formy a vložte do chlebíčkové formy (předem vyložte pečícím papírem). Babku nechte ve formě vykynout, dokud nezdvojnásobí objem.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 30-35 minut. Ihned po upečení babku můžete rovnoměrně polít javorovým sirupem. Nechte zcela vychladnout.
Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s