Dort z karamelizovaných banánů


Narozeniny naší Olivie jsou vždy výjimečnou událostí. Pár týdnů před narozeninami mě chytá pravidelně nostalgická nálada. V den narozenin si přemítám v hlavě celé těhotenství, porod a roky, které uběhly od porodu. Jsem dojatá už od začátku listopadu a dojímám se i teď, když Vám to píši. Pravděpodobně budu dojatá až do konce roku, protože se pomalu blíží adventní čas a to patří taky k období, kdy se dojímám.

Pokaždé když peču narozeninové dorty, přemýšlím nad nimi dlouho. Hodně dlouho. Nakonec jsem upekla dort z karamelizovaných banánů s krémem z tvarohu, žervé a smetany. Korpus je díky banánům a karamelu sladký, proto jsem zvolila lehký krém z tvarohu, který jsem již moc nesladila.

Narozeninovou oslavu měli tentokrát na starosti babička s dědou. Babička zařídila dekorace v podobě lesních zvířátek. Děda koupil šampaňské (rychlé špunty) a slavilo se celé odpoledne. A dort? Pochutnali jsme si všichni.

IMG_3053

Korpus:

  • 210 g (150 g a 60 g) třtinového cukru
  • 25 ml vody
  • 250 g banánů
  • 15 g másla
  • vanilkový extrakt
  • 175 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g polohrubé mouky
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 50 ml bílého jogurtu

Krém:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 180 g krémového sýru
  • 150 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 4 – 6 lžic moučkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice

Postup:

  1. Banány nakrájejte na menší kousky. Do menšího hrnce dejte 150 g cukru, 25 ml vody a dejte vařit. Občas lehce zamíchejte, cukr začne pomalu zlátnout a měnit se na karamel. Přidejte máslo, zamíchejte, přidejte banány a míchejte do té doby, dokud banány nezměknou. Odstavte a nechte vychladnout.
  2. Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm – vyložte ji pečícím papírem.
  3. V míse smíchejte mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a nechte stranou.
  4. V jiné míse vyšlehejte světlou pěnu z vajec a zbývajícího cukru. Postupně zašlehávejte olej, přidejte banány s karamelem a vyšlehejte hladkou směs.
  5. Do tekuté směsi přidejte moučnou směs a na závěr vmíchejte jogurt.
  6. Těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 45 minut.
  7. Korpus nechte vychladnout (chvíli ve formě, poté na mřížce).
  8. Krém – vyšlehejte tvaroh a krémový sýr společně s cukrem a skořicí. Zvlášť vyšlehejte smetanu a vmíchejte do krému.
  9. Sestavení dortu – korpus 2x prořízněte (korpus je vláčný, pozor, aby se nerozpadl) a naneste krém. Ozdobte dle fantazie – při zarovnávání korpusu mi zbyly odřezky a těmi jsme dozdobili dort.

(Zdroj: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/10/dort-z-karamelizovanych-bananu.html)

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s