Hruškový dort s ricottou


Když slavím narozeniny, mám vždy jen jedno přání – být s nejbližšími a užít si společně krásný den. Letos jsme začali slavit již v ranních hodinách – narozeninová snídaně v centru města. První sklenička vína padla společně s obědem a pikniková večeře na Petříně. Počasí nám přálo, sluníčko krásně svítilo, svět se smál a šampaňské teklo proudem. Byly to báječné narozeniny, byl to báječný den, ale na jedno se zapomnělo. Dort! Takže po pár dnech došlo konečně i na dort.

Představuji Vám můj opožděný narozeninový dort – hruškový s ricottou a oříškovou krustičkou.

IMG_2884

Oříšková krusta:

  • 125 g namletých lískových oříšků
  • 75 g moučkového cukru
  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 100 g krupicového cukru

Hrušky:

  • 250 g zralých hrušek (oloupané, bez jadřinců)
  • 35 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce hruškové marmelády (případně hruškového likéru)

Náplň:

  • 250 g ricotty (okapané)
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 31% tuku)
  • 2 plátky želatiny
  • svařené hrušky

Postup:

  1. Připravte si plech a pečící papír. Pomocí tužky a formy obkreslete na papír 2 stejně velké kruhy (dortová forma o průměru 18 cm).
  2. Oříšky rozmixujte na mouku a smíchejte s moučkovým cukrem. V míse vyšlehejte z bílků a špetky soli sníh – šlehejte na nižší otáčky a postupně přisypávejte krupicový cukr, nakonec šlehejte na nejvyšší otáčky a vyšlehejte pevný sníh. Jemně do sněhu vmíchejte oříškovou směs.
  3. Směs rozdělte na dvě poloviny a rovnoměrně naneste na připravené šablony.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 175°C zhruba 20 – 25 minut do zlatova. Nechte lehce vychladnout, ale ještě teplé zarovnejte podle dortové formy a nechte zcela vychladnout.
  5. Připravte si hrušky – oloupané a na jemno nakrájené hrušky dejte do hrnce (pánve), přidejte cukr a citrónovou šťávu. Hrušky poduste na středním plameni zhruba 10 minut. Odstavte a vmíchejte hruškovou marmeládu (likér) a nechte zcela vychladnout.
  6. Ricottu nechte okapat přes plátýnko (sítko), přidejte cukr, vanilkový extrakt a rozmíchejte. V jiné míse ušlehejte 200 ml smetany do tuhé šlehačky a nakonec vmíchejte do ricottové směsi.
  7. Želatinu připravte dle návodu. V malém hrnci zahřejte 50 ml smetany a vložte nabobtnalé plátky želatiny, pořádně rozmíchejte a přidejte část ricottového krému, opět míchejte a nakonec želatinovou směs vmíchejte do krému.
  8. Do krému vmíchejte vychladlé hrušky a celý krém dejte odpočinout na 2 hodiny do lednice. Krém přikryjte potravinářskou fólií.
  9. Sestavení dortu – na dno dortové formy dejte oříškovou krutu, naneste krém a přikryjte druhou krustou. Dort dejte vychladit minimálně na 4 hodiny do lednice.
  10. Servírujte pocukrovaný moučkovým cukrem.

IMG_2882

(Zdroj: http://www.chezjeanne.cz/kat-dorty-ricotta.html)

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s