Krémové risotto s jablkem a ořechy


Pravé italské risotto je krémové, polotekuté a zásadně se musí servírovat ihned po dovaření. Základem je kulatozrnná rýže Arborio, Carnarolli nebo Vialone Nano, která má pevné jádro a obsahuje hodně škrobu.

Italská risotta patří mezi naše nejoblíbenější jídla, máme osvědčené recepty, ale rádi zkoušíme nové a nové kombinace. Nakonec každý recept ohodnotíme a určíme pořadí na našem žebříčku.

Tentokrát jsme vyzkoušeli recept slavného Jamieho Olivera. Kombinace výrazných sýrů jako je ovčí sýr, gorgonzola, parmazán a křupavého jablíčka, ořechů a rozmarýnu je naprosto perfektní.

Risotto:

  • 1 hrnek rýže na risotto (Arborio,Carnarolli)
  • ½ cibule
  • bílé víno
  • zeleninový vývar
  • ovčí sýr
  • gorgonzola
  • parmezán
  • 1 jablko
  • máslo
  • sůl, pepř
  • vlašské ořechy
  • rozmarýn

Postup:

  1. Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nakrájenou cibuli a lehce restujte. Zalijte bílým vínem, jakmile se alkohol odpaří, přidejte rýži (neproplachujte) a za stálého míchání restujte (cca 2 minuty). Podlijte zeleninovým vývarem (anebo vodou). Rizoto hlídejte, míchejte a podlévejte.
  2. Když je rýže měkká (al dente) a tekutina skoro vyvařená, přidejte na kostičky nakrájené jablko, sýry, nastrouhaný parmazán a nasekaný rozmarýn, promíchejte. Na závěr přimíchejte máslo.
  3. V případě potřeby dochuťte solí (gorgonzola je výrazná a slaná), pepřem.
  4. Podávejte s nasekanými vlašskými ořechy.

IMG_2578 (1)

Zdroj: http://www.jamieoliver.com/recipes/rice-recipes/apple-and-walnut-risotto-with-gorgonzola/

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s