Italská focaccia s rozmarýnem


Už jste si všimli, že mám období kynutého těsta? Kynuté záviny, skořicové rolky, koblihy, kynutý koláč a teď italská focaccia.

Z kynutého těsta jsem měla vždy respekt, bála jsem se ho a možná i proto jsme se mu jakýmsi způsobem vyhýbala. Ale poslední dobou se s ním seznamuji, laškuji a začíná to být opravdu zábava.

Focaccia je krásně měkká, voňavá a nejlíp chutná s kvalitním olivovým olejem. Příprava je nečekaně jednoduchá a relativně rychlá. Pro nás perfektní varianta, když nevíme co k večeři – upeču chléb, nakrájíme sýry, přidáme zeleninu a zobeme. Hodí se i jako příloha k salátu anebo polévce. Myslím, že si tenhle italský zázrak taky oblíbíte.

Taky mám momentálně období návratu do zaměstnání, období, kdy naše malé miminko nastupuje do školky, období změn a výzev.

Jaké bude moje další pečící období? To sama netuším, ale mám pocit, že na Velikonoce budu zase zadělávat na kynuté těsto.

IMG_2600

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 5 g čerstvého droždí (cca 3 g instantního droždí)
  • 165 ml vlažné vody
  • 1/2 lžíce olivového oleje + olej na pokapání
  • 5 g soli
  • rozmarýn
  • hrubozrnná sůl

Postup:

  1. V misce rozmíchejte rozdrobené droždí s vlažnou vodou a míchejte až do úplného rozpuštění.
  2. Smíchejte prosátou mouku se solí, přilijte drožďovou směs a nakonec přidejte olivový olej.
  3. Ručně anebo pomocí hnětacího robotu vypracujte hladké těsto, které by nemělo příliš lepit. Těsto dejte do mísy, přikryjte ho čistou utěrkou a na teplém místě ho nechte kynout 30 – 40 minut dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Plech si vyložte pečícím papírem.
  5. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a znovu propracujte. Vytvarujte vyšší placku, kterou přeneste na plech. Povrch těsta pokapejte olivovým olejem a prsty se snažte olej zapracovat do těsta (promačkávat). Takto připravené těsto opět přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut.
  6. Do vykynutého těsta zapíchejte větvičky rozmarýnu a posypte hrubozrnnou solí. Pečte v předehřáté troubě na 220°C 10 – 15 minut do zlatova.
  7. Po upečení můžete případně ještě pokapat olivovým olejem.

(Zdroj: http://www.kublanka.cz/index/focaccia)

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s