Belgické (bruselské) vafle


Začalo to několikaměsíčním básněním o vaflovači. Při každé příležitosti jsem nenápadně naznačovala, že je to ten pravý dárek pro mě.

Jen si to představte – domácí čerstvé vafle. Zdravé, celozrnné, bezlepkové, kynuté, kváskové anebo vafle na slano. Zamilovala jsem se a bylo jasné, že dál bez vaflovače nemůžu žít. Nakonec jsem se dočkala a od té chvíle máme doma malé vaflové království.

Jako vaflová královna jsem zavedla tradici, že se každou neděli budou servírovat vafle k pozdní snídani. Vafle na milion způsobů, zkoušíme nové a nové recepty, ale pravé belgické vafle zatím ještě žádná jiná varianta nepřekonala. Jsou prostě dokonalé.

Na belgické vafle je odborník manžel, který si vaflování samozřejmě taky zamiloval a když na něj zrovna padla karta, že bude v neděli vstávat a chystat snídani, ochotně se cestou z práce stavil v obchodě a koupil čerstvé ovoce. Asi si nejspíš noční pokladní klepala na čelo, když šel chlap po půlnoci kupovat jahody a banány, ale co by pro nás přeci neudělal (smích).

Belgické vafle se oficiálně dělí na dva druhy – jedny pochází z města Leige a druhé z Bruselu. Leigenské vafle jsou z hustého kynutého těsta s cukrovými perlami, které se přidávají po vykynutí do těsta. Cukrové perly ve vaflovači zkaramelizují a vafle jsou krásně křupavé. Bruselské vafle jsou naopak z tekutějšího těsta a díky procesu kynutí mají křupavé okraje.

My si na bruselských vaflích neskutečně pochutnáváme, snažíme se i trochu experimentovat, například přidáním citronové kůry. Servírujte s tím co máte nejraději. A na závěr ještě poslední poznámka – vafle chutnají nejlépe teplé, takže než doděláte poslední kus, strčte je do pekáčku do mírně rozehřáté trouby.

wp-1489651167591.jpg

Těsto: 

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 balení sušeného droždí (15 g čerstvého)
  • lžíce třtinového cukru
  • 600 ml plnotučného mléka
  • 250 g másla
  • 3 bílky
  • vanilkový extrakt
  • špetka soli

K servírování:

  • řecký jogurt (zakysaná smetana, šlehačka)
  • hořká čokoláda
  • čerstvé ovoce

Postup:

  1. Připravte si kvásek – droždí spolu s cukrem rozpusťte ve vlažném mléce (mléko nesmí být horké!).
  2. Ke kvásku přidejte mouku, vanilkový extrakt, sůl a promíchejte na hladké těsto. Těsto nechte na teplém místě kynout zhruba 20 – 30 minut.
  3. Rozpusťte máslo a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  4. Do vykynutého těsta vmíchejte rozpuštěné máslo a na závěr opatrně i bílkový sníh.
  5. Vaflovač nechte pořádně rozpálit a vymažte tukem vhodným na smažení. Pečte jednotlivé vafle do zlatova cca 3 – 4 minuty.

Tip: Pro 2 dospělé + 1 dítě bohatě stačí poloviční dávka, ale v případě, že uděláte celou dávku a vafle Vám zbudou, můžete je pár dní uchovat v lednici či mrazáku.

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s