Panettone


Do Štědrého dne zbývá už jen pár dní a vánoční přípravy vrcholí. Pečené cukroví je hotové, pečlivě uskladněné v papírových krabicích a na to nepečené se chystám až těsně před Vánoci, aby bylo čerstvé.

Čím jsem starší a starší, si stále více uvědomuji, že Vánoce nejsou o předražených, kolikrát i zbytečných, darech. To pravé kouzlo Vánoc je čas strávený s rodinou a přáteli. Je to ta sváteční atmosféra a láska všude kolem nás! Jsem se úplně rozněžnila!

Pro své blízké vyrábím jedlé dárky, které jsou dělané s láskou a které vždy potěší, jako například vánoční italský chléb panettone.

Panettone má hodně společného s naší českou vánočkou – kynuté těsto, sušené ovoce, ořechy a nesmí chybět na vánočním stole. Je to perfektní dárek, ale i varianta pro ty, kteří neumí (nebo nechtějí) plést vánočku. Těsto je krásně nadýchané, voňavé a podává se například s jogurtem a sušeným ovocem.

Těsto:

4 kusy (formy o průměru 7-9 cm)

  • 5 g sušeného droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • ¼ šálku bílého jogurtu
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1/2 lžíce strouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • 240 g hladké mouky
  • 50 g nahrubo nasekaných mandlí
  • 50 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce (pomerančové kůry)
  • máslo na vytření formy, případně na vymazání formiček, 1 lžíce rozpuštěného másla na potření chlebů před pečením

Postup:

  1. Do mísy vlijte půl šálku teplé vody a přidejte droždí. Přimíchejte cukr, vejce, jogurt, vanilkovou esenci, citronovou kůru, špetku soli a na závěr postupně vmíchejte mouku.
  2. Těsto hněťte, dokud se nepřestane lepit (případně přidejte trochu mouky).
  3. Velkou mísu vytřete máslem a přesuňte do ní těsto, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout (dokud nezdvojnásobí objem).
  4. Připravte si formy, které vyložte pečícím papírem (prodávají se i speciální formy na panettone).
  5. Do vykynutého těsta zapracujte mandle, rozinky, kandované ovoce a rozdělte těsto na 4 díly. Těsto vložte do forem, přikryjte utěrkou a nechte vykynout dalších 30 minut.
  6. Bochníčky potřete rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C do zlatova asi 30 minut.
  7. Podávejte se smetanou nebo řeckým jogurtem, ořechy, kandovaným a sušeným ovocem.

Ve většině receptů se nechává těsto odležet minimálně několik hodin, tento recept je z časopisu F.O.O.D. (12/2016).

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s