Žitné vánoční perníčky


Přátelé,

máme tu prosinec a to znamená jediné – Vánoce jsou tady!

Někteří z Vás mají už možná napečeno, ale pokud patříte do té druhé skupiny, která ještě ani nezačala, zbystřete, mám tu pro Vás recept na báječné perníčky.

Recept mám od mé drahé přítelkyně a jsou skvělé, ale to bych nebyla já, abych si recept neupravila.

Perníčky z celozrnné žitné mouky. S těstem se pracuje velice dobře, nedrolí se a je krásně pružné. Upečené perníčky jsou voňavé, měkké a žravé.

Zdobení (pro mě ta horší část) mě teprve čeká, protože správná poleva na ozdobu perníčků je věda. Nesmí být ani řídká, ani příliš hustá. Jak na ideální polevu? Zde pár rad a tipů, které jsem se dočetla v časopise Gurmet – prosít a třít.
1. Prosít cukr – několikrát a opakovaně, chceme těsto bez hrudek.
2. Opadávání polevy – doporučuje se zdobit až pár dnů před Vánoci, aby poleva neopadala a nedrolila se.
3. Kukuřičný škrob – pomáhá i jako pojivo (dávkují se zhruba 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu na 220 gramů cukru a jeden bílek).
4. Poleva se musí třít, nesmí se šlehat.

P.S.: Nemohla jsem sehnat perníkové koření, takže jsem si namíchala domácí perníkové koření s troškou exotiky – mletým koriandrem a kardamomem.

 

Těsto:

  • 400 g celozrnné žitné mouky (½ celozrnné žitné + ½ celozrnné žitné chlebové)
  • 100 g moučkového cukru
  • 60 g másla (změklého)
  • 2 vejce
  • 30 g medu (tekutého)
  • 50 g holandského kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • žloutek na potírání upečených perníčku, mouka na podsypání při válení těsta

Postup:
1. Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, které zabalte do fólie a nechte ideálně přes noc odpočinout.
2. Odpočaté těsto válejte na pomoučeném vále zhruba na 3 mm tloušťku a pomocí formiček vykrajujte libovolné tvary.
3. Pečte zhruba 6-8 minut při teplotě 170 °C (do zlatova).
4. Ještě horké perníčky pomažte rozšlehaným žloutkem – perníčky se budou krásně lesknout.
Tip: Perníčky jsou chuťově cítit i kakaem, pokud chcete nechat vyniknout chuť perníkového koření, uberte množství kakaa.

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s