Čokoládový (nepečený) lanýžový dort


Uplynulý týden byl pekelně nabitý a náročný. Měla jsem svátek, manžel slavil narozeniny a v našem malém bytě jsme hostili mezinárodní brunch. Pokaždé se snažím připravit něco nového, nezapomenutelného a i tentokrát jsem zabodovala. Tenhle čokoládový lanýžový (nepečený) dort je asi jeden z nejlepších (nejčokoládovějších), který jsem kdy jedla. Základem je kvalitní čokoláda a samotná příprava je hravě snadná a rychlá. Ale pozor, jedná se o opravdovou čokoládovou bombu!

Těsto – korpus:

  • 150 g kakaových sušenek Oreo
  • 85 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 300 g kvalitní čokolády nakrájené na malé kousky (já jsem použila vysokoprocentní hořkou čokoládu, je možné míchat s mléčnou, záleží na chuti)
  • 85 g másla (pokojová teplota)
  • 1 kelímek smetany (33%)
  • 1 lžíce likéru, koňaku anebo rumu (dle chuti, není nutné)

Postup:

  1. Připravte si dortovou formu (18-20 cm průměr), dno vyložte pečícím papírem.
  2. V míse smíchejte rozemleté sušenky (i s náplní) s rozpuštěným máslem. Směs vtlačte pomocí lžíce do formy a vytvořte korpus. Dejte chladit na 15 minut do lednice.
  3. Čokoládu a máslo vložte do mísy a zalijte smetanou, kterou jste na plotně v rendlíku přivedli k mírnému varu. Nechte asi minutu odstát a míchejte, aby se čokoláda rozpustila, nakonec vyšlehejte ruční metlou do hladka a přidejte likér.
  4. Náplň nalijte do vychlazeného korpusu a dejte chladit (ideálně) přes noc do lednice.

Tip: Dort krájíme vždy ostrým nožem, který si předem namočíme a mezi řezy vždy očistíme. Servírujeme s čerstvým ovocem. Pozor, jedná se o čokoládovou bombu, krájíme vždy menší kousky.


Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s