Velikonoční nádivka se Šmakounem


Nestihli jste napéct mazance, beránky a další velikonoční dobroty? Připravila jsem pro Vás recept „na poslední chvíli“ – odlehčenou verzi velikonoční nádivky se Šmakounem.

Šmakoun je plnohodnotná potravina s vysokým obsahem kvalitní živočišné bílkoviny, bez tuků, cholesterolu, lepku, s minimem sacharidů , a s nízkou energií.

Bylinky do nádivky můžete použít jakékoliv, záleží čistě na Vás, které máte doma anebo které seženete, zelenými bylinkami by se nemělo šetřit. Doporučuji péct ve formě „srnčí hřbet“ anebo v menším pekáči. Nádivka se může podávat studená i teplá, funguje výborně i jako hlavní chod s vařeným bramborem anebo čistě se zeleninovým salátkem.

V případě, že už máte vše napečené, přichystané a už jen lenošíte, přeji Vám krásné Velikonoce.

Ingredience:

  • cca 120 g celozrnného pečiva (2 celozrnné rohlíky)
  • 200 ml mléka
  • 200 g uzeného šmakouna (shmakyho)
  • 80 g šunky od kosti (min. 95% masa) – nemusí být
  • 1 střední mrkev
  • ¼ malého celeru
  • bylinky – petržel, medvědí česnek, koriandr, kopřivy
  • ½ kypřícího prášku (bez fosfátů)
  • 3 vejce – bílky a žloutky zvlášť
  • 120 g bílého jogurtu anebo tvarohu
  • 2 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku, sůl, pepř

Postup:

  1. Do velké mísy nakrájejte na kostičky pečivo a zalijte mlékem. Přidejte na kostičky nakrájenou šunku. Mrkev, celer a Šmakouna nastrouhejte na hrubo (Šmakouna můžete také nakrájet na kostičky anebo půl nakrájet a půl nastrouhat) a přidejte do mísy společně s nasekanými bylinkami (množství dle chuti). Vše zasypte kypřícím práškem a pořádně promíchejte.
  2. Žloutky smíchejte s prolisovaným česnekem, jogurtem (tvarohem) a muškátovým oříškem. Dle chuti můžete přidat sůl a pepř. Žloutkovou směs vmíchejte do mísy s pečivem a promíchejte.
  3. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Na závěr opatrně vmíchejte sníh k ostatním ingrediencím.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut.

 

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s